Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Május 18. 07:19, hétfő | Helyi
Forrás: MTA Nyelvtudományi Intézete

Meghökkentő keresztnevek

Meghökkentő keresztnevek

Teljes névjegyzékkel

Az elmúlt héten két gyönyörű, rábaközi kisfiú született a mosonmagyaróvári Karolnia Kórházban, Mikó Ármin Krisztián, és Perlaki Patrik. Az Ármin név egyre elterjedtebb, jelentése: hadi férfi, ebben még nincs is semmi hiba. Na de!

Életet adni egy gyermeknek, felnevelni őt, a legnagyobb felelősség a világon. A szülői példa nagyban meghatározza, hogy milyen felnőtt válik a gyermekből, erkölcsöt, erényt, tudást, érzelmet befolyásol. De itt még nem ért véget a sor. Az anya és az apa feladata az, hogy olyan nevet adjanak a gyermeküknek, amellyel együtt kell élnie, fontos kiegészítője lesz a személyiségének.

Az MTA Nyelvtudományi Intézete hagyja jóvá az anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utóneveket, melyet havonta frissítenek. Azok kerülhetnek a listára, melyet gyakran kérnek a szülők.

2014-ben a statisztikai adatok alapján a legtöbbször választott:
Fiúnév: Bence, Máté, Levente
Lánynév: Hanna, Anna, Jázmin

De vannak meghökkentő nevek is a listán. A Gyűrűk ura trilógia szereplői nagy népszerűségnek örvendenek, úgymint Gandalf, Frodó, Boromir.  Futballkedvelő szülőknek ott van a Csatár, Mateusz, Romárió. Kedveltek még a gyümölcs, és zöldség nevek is: Cserenye, Gyömbér, Málna, Sáfrány.

Egyre ritkábban választják az ősi magyar neveket: Emese, Rózsa, Piroska, Zsolt, Vajk. Manapság inkább más nemzetek keresztneveit helyezik előtérbe a szülők: Dzsesszika, Dzsindzser, Zsüsztin, Dzsoki.

Most pedig tessék tippelni! Fiú, vagy lány?

Aglent, Alirán, Bahar, Béta, Elif, Árlen, Bere, Létó, Sáfély, Sudár, Erátó, Kilit, Mikolt, Györke, Ében, Móka, Miron, Ata, Témisz, Kara, Harka, Absa, Zejnep, Küne, Fahéj, Fehér, Móka, Március, Gesztenye, Torna, Ozora, Sáfrány, Göncöl, Balzsam, Színes, Remény, Béke, Áldás, Amondó, Bojtorján

A lánynevek listája: itt

A fiúnevek listája: itt 

 

 

Címkék: gyerek, nevek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!