Városlista
2022. augusztus 19, péntek - Huba

Hírek

2019. Január 31. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Megint jelzett egy szén-monoxid érzékelő Csornán

Megint jelzett egy szén-monoxid érzékelő Csornán

Hétfőn este szólalt meg a szén-monoxid érzékelő Csornán a Gárdonyi utca egyik családi házában.

A lakók kiszellőztettek és elhagyták az épületet, valamint értesítették a tűzoltókat. Rosszullétre nem panaszkodott senki. A csornai hivatásos tűzoltók, majd a gázszolgáltató szakemberének mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben.

A lakásban egy kombi gázkazán biztosította a meleg vizet, ami a fürdőszobában volt található. A lakók elmondása szerint használták a páraelszívót és a jól szigetelő műanyag ablakok is zárva voltak.

A szén-monoxid visszaáramlását az elégtelen légellátás okozhatta, az üzemszerűen működő gázkazán elhasználta a helyiség levegőjét, valamint fokozta a problémát a páraelszívó egyidejű működése is. A szakemberek felhívták a lakók figyelmét a gyakori szellőztetésre, és javasolták egy szellőztető beszerelését a kazánházba.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

A szellőztetés mellett a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos.

A biztonság növelése érdekében javasolt a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése.

A fotó illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2022. Augusztus 19. 09:36, péntek | Helyi

Jubileumi matricák a GYSEV FLIRT motorvonataiban

A GYSEV alapításának 150 éves évfordulója alkalmából újabb meglepetés várja az utazóközönséget - 6 db FLIRT motorvonat belső matricákat kapott.

2022. Augusztus 18. 16:20, csütörtök | Helyi

A helyközi autóbuszok közlekedési rendje az államalapítás ünnepi időszakában

Menetrendi tájékoztató

2022. Augusztus 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

Szuperinfó Csorna-Kapuvár