Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Február 11. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Győr Moson Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Megint új módszert találtak ki a csalók

Megint új módszert találtak ki a csalók

Vigyázzon, átverhetik!

Az utóbbi időben érkezett feljelentések alapján az elkövetők többször nemlétező csomagok vagy adategyeztetés miatt küldtek banki adatokat kérő SMS-eket, vagy az online piactéren árult holminkat szerették volna megvenni, amihez szintén bankkártyaadatokat kértek. A csalók több esetben banki ügyintézőnek adták ki magukat és azt ígérték, hogy „biztonságba helyezik” a számlán lévő pénzt.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat:
Ha valakit a bankja nevében hívnak fel, és adatokat kérnek tőle, tegye le a telefont és ő maga hívja vissza az ügyfélszolgálatot.
Soha ne mentsük el a személyes és pénzügyi adatokat online fiókokban, böngészőkben. Bár körülményesebb minden egyes alkalommal például jelszószéfből előhívni az adatokat, ez sokkal biztonságosabb eljárás. Online vásárláskor érdemes virtuális kártyát használni fizetéskor, amire mindig csak a vásárlás előtt töltsünk fel annyi pénzt, amennyit éppen kifizetünk.
Ne engedje sürgetni magát: például a blokkolt csomagra hivatkozó SMS esetén tegye fel azt a kérdést önmagának, hogy vár-e bárkitől csomagot külföldről? Minden kattintás előtt mérlegelje, hogy van-e bármi gyanús az üzenetben, legyen az a feladó, a link furcsasága vagy a szokatlan nyelvi fordulatok.
Alapvető biztonsági előírás az is, hogy senki ne nyisson meg mellékletet ismeretlen feladótól, illetve a közösségi média felületeken vagy csevegőkben is gondolkodjanak el, mielőtt bármilyen hivatkozást megnyitnának.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat awww.KiberPajzs.hu oldalán talál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás