Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 10. 07:46, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mégis biztonságos a rotavírus elleni oltás?

Mégis biztonságos a rotavírus elleni oltás?

Egy új tanulmány szerint azok a korábbi kutatások, melyek azt feltételezték, hogy a rotavírus elleni oltóanyag növeli az intuszszuszcepció kialakulásának esélyét, nem állják meg a helyüket.

'Bizonyítékokkal támasztjuk alá, hogy a rotavírus elleni oltóanyag előnyei (kevesebbet kell orvoshoz menni, kisebb az esélye, hogy kórházba kerül valaki és kisebb a halálesetek száma is) sokkal nagyobbak, mint az esetleges intuszszuszcepció kockázata - mondta a kutatás vezetője Irene Shui.

Mielőtt a rotavírus elleni oltóanyagot bevezették, a betegség elsősorban fiatal gyerekek körében fordult elő, komoly hasmenést okozva - mondta Shui, a kutatás vezetője. Amióta az oltóanyagot használják, drasztikusan csökkent a hasmenéses esetek száma és az USA-ban több mint 50 ezer ember kerülte el, hogy kórházba kerüljön - tette hozzá.

A tanulmány során Shui csapata azt vizsgálta, mekkora eséllyel alakulhat ki intuszszuszcepció az oltóanyag következtében. A kutatásban olyan 4 és 36 hetes kor közötti csecsemőket vizsgáltak, akiket 2006 és 2010 között oltottak be. A kutatók azt tapasztalták, hogy az oltóanyag beadását követő egy héttel vagy egy hónappal sem volt nagyobb esély az intuszszuszcepció kialakulására.

Az intuszszuszcepció egy olyan súlyos probléma, amely során a vékony- vagy vastagbél egy része átcsúszik máshova, megakadályozva ezzel az étel vagy ital szabad áramlását - írja a BBC.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.