Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2011. Szeptember 29. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Mégis lesz ebadó - az önkormányzatok szabadon dönthetnek

Mégis lesz ebadó - az önkormányzatok szabadon dönthetnek

Mégis lesz ebadó. A Heti Válasz azt írja, hogy az úgynevezett ebrendészeti hozzájárulásról szóló tervezetet már az Országgyűlés tárgyalja.

Az önkormányzatok szabadon dönthetik el, hogy 3500 forintos ebadóval sújtják-e a kutyatulajdonosokat. A menhelyről befogadott kedvencek után viszont nem kell adózni.

Kivételnek számítanak még a mentő-, a jelző-, a vakvezető, a rokkantsegítő, vagy a terápiás kutyák. Továbbá, a honvédségnél, és nemzetbiztonsági szolgálatnál lévő ebek, illetve az ivartalanított kutyák. Az ebadó mértéke évi 3500 forint lehet, amit az önkormányzatok szedhetnek majd be a gazdáktól. Bár évről évre egyre kevesebb kutya van - legalábbis erre utal, hogy két éve még 1,5 millió, tavaly már 250 ezerrel kevesebb kutyát oltottak be veszettség ellen -, szakértők még így is 2-2,5 millióra teszik a házőrzők számát hazánkban, a gazdátlan ebekét pedig legalább 50 ezerre. A bizonytalan becslések helyett pontosabb képet csak az önkormányzatok évenkénti ebösszeírása eredményezhetne, a világon elsők között bevezetett hagyományunkat azonban 2008-ban eltörölte a Gyurcsány-kormány.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 10:53, hétfő | Belföld

Mintegy ezerrel több a jelölt az önkormányzati választáson, mint öt éve

Mintegy ezerrel több jelölt indul az önkormányzati választáson, mint az öt évvel ezelőttin; a polgármesterjelöltek száma 4 százalékkal, az egyéni választókerületi jelölteké 18 százalékkal nőtt 2019-hez képest

2024. Május 27. 10:50, hétfő | Belföld

Ennyien halnak meg évente Magyarország útjain

A szám fokozatosan csökken, de így is fájóan sokan vesznek oda közlekedési balesetekben.

2024. Május 27. 10:47, hétfő | Belföld

Megvan a végleges döntés a következő magyar űrhajósról

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Belföld

A héten is meleg, záporos-zivataros időjárás várható

A hét elején átmenetileg csökken a csapadék valószínűsége, majd a hét közepétől ismét megnő a záporok, zivatarok esélye, pénteken több helyen is lehet eső.