Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2024. Június 22. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Megkezdődött a mocsári teknősök tojásrakási időszaka

Megkezdődött a mocsári teknősök tojásrakási időszaka

A lakosság segítségét is kéri a nemzeti park.

Júniusban elindultak a nőstény mocsári teknősök (Emys orbicularis) lerakni tojásaikat, most van itt az idő, hogy a következő generációról gondoskodjanak. Az emberi tevékenységek miatt azonban sok olyan szárazföldi élőhely, amely alkalmas lenne a tojásrakásra, mára beépült vagy megművelt területté vált. Ez jelentősen csökkentette a teknősök szaporodási esélyeit.

Tudtad? A kis teknősök általában augusztus - szeptemberben bújnak elő a tojásaikból. Azonban ha az anya túl későn rakta le tojásait, vagy az időjárás kedvezőtlen, a fiókák nem kelnek ki, hanem tojásba zárva áttelelnek és következő évben bújnak csak elő. Így nem ritkán már április elején is találkozhatunk apró teknősökkel.

Tudtad? A nőstény teknősök ugyanoda járnak vissza tojást rakni, ahol ők maguk is napvilágot láttak.

Tudtad? A mocsári teknős nagyon fontos szerepet tölt be vízi ökoszisztémákban, méghozzá a vizek „öntisztulásában”. Táplálékát víziférgek, rákok, rovarok, csigák, kagylók, ebihalak jelentik, de nem válogatós, így az elpusztult állatokat is előszeretettel fogyasztja.

Tudtad? A mocsári teknős egykor rendkívül gyakori volt az állóvizek, lassú folyású folyók és csatornák mentén, számuk azonban mára megfogyatkozott. Ennek fő oka a vizes élőhelyek, valamint a tojásrakásra alkalmas szárazföldi élőhelyek drasztikus megfogyatkozása. Az élőhelyvesztés mellett fennmaradásukat a szabadon engedett idegenhonos teknősfajok megtelepedése is veszélyezteti. Ezek közül is a hasonló életmódú ékszerteknősök jelentik a legnagyobb fenyegetést, melyek kiszoríthatják őshonos teknősfajunkat a csökkenő területű élőhelyeiről.

A Fertő-Hanság Nemzeti park munkatársai a lakosság segítségét is kérik. Céljuk, hogy minél több mocsári teknős lelőhelyet fel tudjanak kutatni Győr-Moson-Sopron megyében. Ehhez lakossági megfigyelésekre is szükségük van. Ha láttál mocsári, vagy ékszerteknőst, töltsd ki a kérdőívet, mely csak pár percet vesz igénybe, és fontos információt szolgáltat a faj védelméhez!
https://forms.gle/2hQ3pBMqSw25Guf16

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 13:00, szerda | Helyi

Eltűnt fiút keresnek a rendőrök

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik a fiatal megtalálásában.

2024. Július 24. 09:00, szerda | Helyi

Álláslehetőség Csornán

Jelentkezzen!

2024. Július 23. 16:00, kedd | Helyi

Ismeretlen károkozót keresnek a rendőrök

A rendőrség a lakosság segítségét kéri.

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Irány a Rábaköz 2024

Az idei évben mintegy 21 helyszínen, 33 kiállító és különleges program várja az érdeklődőket.