Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. December 14. 14:45, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Meglehetősen fontos” a teotihuacáni lelet

„Meglehetősen fontos” a teotihuacáni lelet

Ősi áldozati helyre bukkantak a régészek a mexikói Teotihuacán romvárosnál folyó ásatások során.

A kutatók szerint az áldozati helyet még azelőtt emelték, hogy azon megépült volna a Nap-piramis. A Mexikóváros közelében fekvő Teotihuacán romjainál folyó feltárásokon többek között egy zöld kőből faragott kígyós maszkra bukkantak. A régészek a maszk finom, részletgazdag faragása miatt úgy gondolják, hogy portré lehetett. Tizenegy áldozati agyagedény is előkerült, amelyeket egy Tlalochoz hasonló esőistennek szentelhettek még a piramis építése előtt – közölte kedden a mexikói Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).

Állati csontokat és hét emberi – köztük gyermekektől származó – maradványt is kiástak az áldozati helyen. George Cowgill, az Arizona Állami Egyetem antropológusa „meglehetősen fontosnak” minősítette a leletet. Mint felhívta rá a figyelmet, az áldozatok rendet tehetnek abban a vitában, amely arról folyik, vajon a piramis a Nap-kultuszhoz, az alvilághoz vagy a háború istenéhez, Tlalochoz köthető-e. A hét emberi maradvány arra utal, hogy valószínűleg feláldozták őket, mint ahogy ezt támasztják alá a különböző fajú vadállatoknak a helyszínen fellelt csontjai is – hangsúlyozta a tudós.

A régészek egy harmincas években elkezdett alagutat ástak tovább a piramisban, így bukkantak az áldozati helyre. Teotihuacánt közel 2500 évvel ezelőtt alapították, és mind az építészete, mind a kereskedelem, mind a kultúra tekintetében nagy hatást gyakorolt a környező térségre. Uralkodóit azonban nem sikerült azonosítani, mire az aztékok az 1300-as években megjelentek, a várost már elhagyatottan találták. Ők adták neki a Teotihuacán nevet, amely nyelvükön azt jelenti: „az istenek születési helye”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal