Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 30. 08:17, szombat | Belföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

Megnyílt a 47. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban

Megnyílt a 47. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban

A Good Vibrations című, Lisa Barros D'Sa és Glenn Leyburn rendezte brit-ír film vetítésével péntek este ünnepélyesen megnyílt a 47. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban. Az alkotás a belfasti punkmozgalom megalapítójának, Terri Holoeynek a történetét dolgozza fel.

A kilencnapos filmszemlén összesen 217 alkotást láthatnak az érdeklődők. A filmek közül 65-nek Karlovy Varyban lesz a világ-, illetve nemzetközi premierje. A díjkiosztó záróesten Woody Allen Rómának szeretettel című filmjét vetítik le.
Az ünnepi megnyitón a cseh politikai és kulturális élet, valamint a nemzetközi filmvilág több híressége is megjelent. A versenyprogramnak és a legkiemelkedőbb fesztiváli eseményeknek helyt adó Thermál szállóban a vendégek között volt Václav Klaus cseh köztársasági elnök és felesége is.
Helen Mirren, Oscar-díjas amerikai színésznő a nyitórendezvényen a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért Kristályglóbusz-életműdíjat kapott. A vendégek között volt Mirren férje, Taylor Hackford amerikai filmrendező és producer is.
A hagyományoknak megfelelően a legnevesebb vendégek a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon keresztül parádés nyitott kocsikon érkeztek a Thermálba.
A versenykategóriában nyolc játékfilmnek világpremierje, másik négy alkotásnak nemzetközi bemutatója lesz Karlovy Varyban. Magyar alkotás nem kapott meghívást a versenykategóriába, de amerikai, német és francia játékfilm sem. Bekerült a versenyprogramba azonban egy-egy portugál, norvég, görög, japán, osztrák és lengyel film. A legjobbnak ítélt filmet nemzetközi zsűri választja ki. A győztes a hagyományos fődíjon, a Kristályglóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap.
A versenyfilmeket éjfélkor a felújított nyári szabadtéri színházban is megtekinthetik az érdeklődők. A tavaly bevezetett újdonság naponta telt házat eredményezett a szabadtéri színházban.
A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a két győztesnek a hagyományos Kristályglóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalom jár. Az egyik győztes a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki.
A fesztivál programját számos szekció alkotja, köztük a Látóhatárok (Horizonts), Másik nézőpont (Another View), Nyugattól keletre (East of the West), Függetlenek fóruma (Forum of Independents), a Variety kritikusainak szekciója (Variety Critics Choice), cseh filmek, de szerveznek retrospektív vetítéseket is.
Néhány szekcióban magyar alkotásokat is bemutatnak. Bergendy Péter A vizsga című munkája az East of the West versenyprogramba kapott meghívást. Ugyanitt szerepel Cserhalmi Sára író-rendező Drága besúgott barátaim című játékfilmje. Szabó István Az ajtó című filmdrámáját külön program keretében láthatja a fesztivál közönsége. A Szabó Magda regénye nyomán készült alkotás egyik főszereplője Helen Mirren. Az idei Berlinalén a zsűri nagydíjával, Ezüst Medvével elismert, Csak a szél című film, Fliegauf Bence munkája a Horizonts válogatásban szerepel.
Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A-kategóriásnak minősítette.
A kilencnapos rendezvény költségei mintegy 135 millió koronát (1,5 milliárd forint) tesznek ki. Az összeg harminc százalékát az állam biztosítja.
Az eredményhirdetést és a díjkiosztást július 7-én, szombaton tartják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;