Városlista
2023. október 1, vasárnap - Malvin

Hírek

2023. Május 31. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Megnyílt az Ügyes kezek dicsérete című kézműves kiállítás a csornai könyvtárban

Megnyílt az Ügyes kezek dicsérete című kézműves kiállítás a csornai könyvtárban

Mézeskalács és nemez alkotásokban gyönyörködhetnek a látogatók.

Május 26-án pénteken nyílt meg az Ügyes kezek dicsérete című kiállítás a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár tetőtéri kiállítótermében. A kiállítást Tóthné Boda Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója nyitotta meg. Köszöntőt mondott Szalayné Galambosi Tímea, a szakkörnek helyt adó Csornai Városi Művelődési Központ igazgatója és Ángyán Csilla fazekas, népi iparművész. A munkadarabokat Horváthné Kovács Katalin szakkörvezető, Ángyán Csilla, Böröczné Horváth Gabriella, Dan Kitti, Fülöp Hajnalka és Némethné Andorka Klára készítette.

A kiállítók az elmúlt nyolc hónapban minden szerda délután a Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett A Szakkör program keretein belül új népi mesterségekkel ismerkedtek meg. Egy mézeskalács és egy nemezelés szakkör indult 5-5 fővel a Művelődési Központban. A szakkör tagjai online videók alapján haladtak a „tananyaggal” az általuk megválasztott szakkörvezető irányításával.

A mézeskalács foglalkozások során többféle receptet kipróbáltak, és különféle díszítési módokat, úgymint cukormázas írókázás, magos és terülőmázas díszítés. Ütőfás mézesek és többfajta mézespuszedli is készült.

A nemezelés nagy kihívás volt a résztvevőknek. A kezdeti nehézségek után azonban egyre több tapasztalatot szereztek mind vizes, mind tűnemezelésben, és a sikerélmény sem maradt el. A munkát sokszor otthon fejezték be. A kiállításon húsvéti dekorációk, ékszerek, táskák, tárolók, pénztárcák, szemüvegtokok kerültek bemutatásra.

A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében 2023. június 15-ig (kedd-péntek 8:30-17:00, szombat 8:00-12:00).

Fotók: Horváth József, Dan Kitti

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 30. 16:00, szombat | Helyi

Gyógyító ételek

Ismeretterjesztő előadás, ételkóstolás és vásár.

2023. Szeptember 30. 13:00, szombat | Helyi

40. születésnapját ünnepelte a Castrum SC Kapuváron

Szamuráj kardokat kaptak ajándékba az egyesület európa bajnoki érmes versenyzői.

2023. Szeptember 30. 09:00, szombat | Helyi

Az Országos Könyvtári Napok csornai programjai

Minden nap más program

2023. Szeptember 29. 16:00, péntek | Helyi

Beszélj róla!

Merj segítséget kérni, és beszélni róla, ha nehézségekkel küzdesz!