Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 21. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Megölték Kadhafit

Megölték Kadhafit

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács szóvivője hivatalosan is megerősítette csütörtökön Moammer Kadhafi halálhírét. Tudatjuk a világgal, hogy Kadhafit megölték a forradalmárok - mondta Abdel Háfez Goga szóvivő Bengáziban.

A NATO csütörtök délutáni első tájékoztatásában nem tudta megerősíteni Moammer Kadhafi volt líbiai vezető elfogásának, illetve halálának a hírét. Az atlanti szövetség brüsszeli székházában közölték: aznap reggel a NATO légiereje Szirt térségében csapást mért két olyan katonai járműre, amelyet a Kadhafi-párti erők használtak. A két jármű egy nagyobb, mozgó járműcsoport része volt - tették hozzá.

Eközben egy Kadhafi-párti tévécsatorna internetes oldalán hevesen tagadta, hogy az ezredest elfogták vagy megölték volna. Kadhafi 'jó egészségnek örvend', az egész 'csak pletyka, és nem ez az első alkalom, hogy hasonló félretájékoztatáshoz folyamodtak' - írta a honlap.

A 69 éves Kadhafi az ÁNT tisztségviselője szerint hajnalban halt meg, miután tűzharcban mindkét lábán, illetve fején is megsebesült. A volt líbiai vezető egy konvojban próbált meg elmenekülni, de a NATO harci repülőgépei megtámadták.

A megbukott rezsim védelmi minisztere, Abubakr Júnisz Dzsaber is életét vesztette az akcióban.

Kadhafinak augusztus 27-én veszett nyoma. A diktátor halálhírére Tripoli lakosai az utcára vonultak ünnepelni. Minderről a köztévé tájékoztatott.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.