Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Június 17. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: saját forrás

Megszűnnek a Rábaközben a tankerületek

Megszűnnek a Rábaközben a tankerületek

Aki azt hiszi, hogy ez őt nem érinti, az nagyot téved.

Megszülettek a közoktatás irányításának átszervezését módosító jogszabályok, a megváltoztatott törvény, és a június 10-én elfogadott új kormányrendelet szerint a következő tanév közepén, 2017 január 1-jén áll fel az új rendszer. A pedagógusok biztos nem erre vártak. Az idei évben felerősödött tiltakozás, a tüntetések egyik legfontosabb követelése a helyi szakmai és gazdasági önállóság visszaállítása volt. Az új szabályozás viszont a még erősebb központi akarat felé lépett. A mai rendszerben egy óriási mamut központhoz, (Klebersberg Intézményfenntartó Központ KLIK) tartozik 198 tankerület. Ezek működtetik az iskolákat, az pedagógusok a KLIK alkalmazásában állnak. Néhány önkormányzat vállalta idáig az iskola épületének működtetését, de a törvénymódosítás erre már ezután nem ad lehetőséget. Minden vagyon és feladat az állami intézményhez kerül.

Mit jelentenek majd ezek a változások a Rábaközben? Aki azt hiszi, hogy ezek csak szervezeti változások, a gyerekeket, a szülőket, a tanítást nem érintik, azok valószínűleg nagyot tévednek. Az iskolák egyik legnagyobb problémája eddig is éppen az volt, hogy csip-csup ügyekben is a tankerületnek kellett könyörögni, legtöbbször felesleges papírok gyártásával kellett lehetőleg azonnal kiszolgálni a tankerületet. 2017 január 1-től a Rábaközben mindkét tankerület (Csorna, Kapuvár) megszűnik. A közoktatás irányítás még messzebbre kerül az iskoláktól. Az országban összesen 59 tankerületi központ lesz, Győr-Moson-Sopron megyében pedig kettő. A kormányrendelet melléklete szerint:

A kormányrendelet értelmében a Rábaközben iskola átszervezéséről, megszüntetéséről Sopronban tesznek majd javaslatot a miniszternek. A helyieknek erre már semmilyen befolyásuk sem lesz. Ha a helyben, vagy vidéki iskolák esetében 15-20 kilométerre lévő tankerület sem volt képes a hatékony együttműködésre, mit várhatnak az iskolák a 60-70 kilométerre lévő új tankerületi központtól? Győr-Moson-Sopron megye iskolái összesen két tankerületi központba kerülnek (Győr, Sopron). Ezek a tankerületi központok viszont ugyanolyan mamut központhoz, a nem túl szellemesen Klebersberg Intézményfenntartó Központról Klebersberg Központra átnevezett állami intézményhez tartoznak, amit nem mellesleg Pölöskeiné Áder Annamária, Áder János köztársasági elnök húga vezet.

A gyerekeknek talán, a tanároknak nem valószínű, hogy nyugodt nyaruk lesz. Pedig mindenkire ráférne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.