Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Július 16. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Megszűntek a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozások Magyarországon

Megszűntek a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozások Magyarországon

Megszűntek a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozó intézkedések Magyarországon, miután a vizsgálatok a hazai baromfiállományban több mint egy hónapja nem mutatták ki a vírust

- közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken honlapján.

A tájékoztatás szerint június eleje óta nem fordult elő újabb megbetegedés Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezért a Nébih - a védőkörzet múlt heti megszüntetése után - július 15-én elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Ezzel Magyarországon már nincs olyan terület, ahol madárinfluenza miatt korlátozás áll fenn.

Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján immár ezekből a megyékből is zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás - közölte a Nébih.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország legkorábban 2022. július végén nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát, vagyis csak ezt követően kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó az úgynevezett harmadik országokba - olvasható a hatóság közleményében.

A Nébih arra hívta fel a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a könnyítések ellenére továbbra is fennáll a vírus behurcolásának veszélye, ezért a felelős állattartás, különösen a járványügyi előírások betartása továbbra is kiemelt jelentőségű.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.