Városlista
2022. október 2, vasárnap - Petra

Hírek

2021. Július 04. 11:02, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Megtették első űrsétájukat a kínai űrállomáson tartózkodó kínai űrhajósok

Megtették első űrsétájukat a kínai űrállomáson tartózkodó kínai űrhajósok

Megtették első űrsétájukat vasárnap a kínai űrállomáson tartózkodó kínai űrhajósok az ország sajtójának közlése szerint.

A Tienkung (Mennyei palota) nevű űrállomásnak még csak a központi modulja, a Tienhon (Mennyei harmónia) kering a Föld körül. A két hete ott tartózkodó három űrhajós közül ketten tették meg az első sétát. Korábbi közlések szerint a vasárnapin kívül még egyet fognak teljesíteni. A séták során egyebek között telepítenek egy szivattyúrendszert, űrkutatási és technológiai kísérleteket végeznek el.

A CCTV állami tévé beszámolója szerint a vasárnapi sétán egy olyan robotkar beszerelését és beállításait végzik el, amelyet az űrállomás további részeinek csatlakoztatásához használnak majd.

Az űrhajósok egyike, Liu Po-ming már másodszor vesz részt űrsétán. 2008-ban ugyanis a Sencsou-7 misszió tagjaként másodmagával 20 percen át tartózkodott az űrben, Kína legelső űrsétáját megtéve.

A három asztronautát szállító Sencsou-12 űrhajót június 17-én bocsátották fel a kiépítés alatt álló kínai űrállomásra, ahol a tervek szerint három hónapot tölt el a csapat. Ez a kínai űrkutatás történetének eddigi leghosszabb útja lesz. 2016-ban a Sencsou-11 űrhajó legénysége 33 napot töltött az űrben.

Missziójuk a harmadik a 11-ből, amelynek során a tervek szerint a jövő év végéig kiépül az állomás.

A háromfős legénység elsődleges feladata különböző tesztek elvégzése az állomás működésének ellenőrzésére. Egyebek mellett az újrahasznosító- és létfenntartó rendszerek, a robotkar, valamint a hulladékkezelési lehetőségek tesztelésével vannak megbízva.

Az állomás központi elemét április 29-én bocsátották fel, további két elemet pedig jövőre terveznek felküldeni. Korábbi beszámolók szerint az állomást 15 évig akarják üzemeltetni, és egyhuzamban akár hat hónapig tartózkodhat rajta egy-egy legénység.

Kína immár hetedszer küldött embert az űrbe, a legutóbb öt évvel ezelőtt.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 02. 10:57, vasárnap | Külföld

Ötven fölé emelkedett az Ian-hurrikán halálos áldozatok száma

Az Ian-hurrikánhoz köthető halálesetek száma Floridában meghaladta az 50-et, Észak-Karolinában szombaton négy halálos áldozatot követelt a trópusi ciklon.

2022. Október 01. 06:00, szombat | Külföld

Zelenszkij: Kijev NATO-tagságért folyamodik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette pénteken, hogy Ukrajna kérelmet nyújt be arra, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz.

2022. Szeptember 30. 13:26, péntek | Külföld

Kreml: az új területeket érő csapásokat agressziónak fogják tekinteni

Oroszország agressziónak fogja tekinteni az \"új területeire\" mért ukrán katonai csapásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak nyilatkozva.