Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Július 22. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megvan a spanyol mentőcsomag, de nagy a baj

Megvan a spanyol mentőcsomag, de nagy a baj

Jóváhagyták az euróövezeti országok pénzügyminiszterei azt a hitelprogramot, amely alapján Spanyolország 100 milliárd euróig terjedő nemzetközi támogatást kap a bankágazat konszolidálására – számolt be róla a Reuters. Az euróövezeti stabilitási mechanizmus keretéből már ebben a hónapban elkülönítenek 30 milliárd eurót. A hitelek átlagos lejárata 12,5 év, maximális lejárata 15 év.

A pénzügyminiszterek a konferenciahíváson meghatározták a segítségnyújtás kereteit és feltételeit is, de a felhasználható összeget egyelőre nem határozták meg pontosan, azt a spanyol bankrendszer auditjához kötik. 'A pénzt nem fogjuk rögtön folyósítani, mert az egyes bankok vizsgálata még tart' - mondta a luxemburgi pénzügyminiszter, Luc Frieden. A mentőcsomag folyósítása 2013 végéig tart - számolt be róla az origo.hu.

Ezt megelőzően újabb spanyol tartomány jelentkezett a pénzt kérők listájára. Valencia gyakorlatilag csődöt jelentett azzal, hogy pénzügyi segítségért a spanyol kormányhoz fordult. Ha nem kapnak, fizetésképtelenné válhatnak, mert nem fogják tudni finanszírozni az idén lejáró adósságot. A hírre a spanyol CDS felár soha nem látott magasságba emelkedett, a 10 éves kötvényhozamok pedig 7,22 százalékra ugrottak. Az nem meglepetés, hogy Valencia autonóm tartomány súlyosan el van adósodva, csak idén 8,12 milliárd eurós adósságot kellene megújítania a tartománynak, miközben közel 1 milliárdos kiigazítócsomagot is elfogadott a tartományi törvényhozás. A tartományt már év elején bóvliba vágta az S&P. Hasonlóan nehéz helyzetben van még Katalónia és Andalúzia is, ahol továbbra is akadozik a megszorító csomag elfogadtatása a tartományi parlamentben.

Közben a német alsóház zöld utat adott a spanyol bankmentő csomagnak és a finn parlament is elfogadta a spanyol bankmentés tervét 109-73 szavazati aránnyal.Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter közölte, hogy az, aki arra számít, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus forrásait mielőbb felhasználják majd a bankszektor tőkehelyzetének erősítésére, vagy aki azzal számol, hogy a bankszektor közvetlenül is kaphat forrásokat az uniós mentőalapból, az csalódni fog.

A spanyol törvényhozás csütörtökön 65 milliárd eurós megszorító csomagot fogadott el. Mariano Rajoy konzervatív kormányának célja, hogy a jelenlegi 8,9 százalékos államháztartási hiány 2014-re a maastrichti kritériumoknak megfelelő 3 százalékos határ alá kerüljön.Madridban csütörtökön este ezrek vonultak utcára, tiltakozva az újabb szigorú megszorító intézkedések ellen, az akciókat a két legnagyobb szakszervezet szervezte. Az új takarékossági intézkedések között szerepel a nyugdíjkorhatár emelése (65-ről 67 évre), az áfa-kulcs emelése (18-ról 21 százalékra), a munkanélküli segély csökkentése is.

A New Yorki tőzsde eséssel reagált arra a hírre, hogy a valenciai tartomány a spanyol kormány segítségére szorulhat. A kedvezőtlen befektetői hangulatban nem kímélték a nyersanyagokat sem, a kockázati étvágy csökkenése, és a dollár erősödése az amerikai könnyűolaj hordónkénti jegyzését 92 dollár környékére lökte. Ezzel szemben az arany drágult, mivel a befektetők keresik a biztonságosnak hitt eszközöket.

A spanyolországi hírek után a forint is esni kezdett, gyengült az euró is.A forint gyengülése az euró ellenében megállt 286,9-nél, kemény ellenállási pont volt a 287, a hazai deviza így is nagyot esett a közös európai valutával szemben, pedig a héten eddig eseménytelen kereskedésben folyamatosan erősödött a hazai fizetőeszköz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.