Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 17. 07:19, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Megvédjük Magyarországot” – Orbán felszólal Strasbourgban

„Megvédjük Magyarországot” – Orbán felszólal Strasbourgban

Orbán Viktor kormányfő felszólal az Európai Parlament (EP) szerdai ülésén - közölte a miniszterelnök szóvivője hétfőn késő este az MTI-vel.

Szijjártó Péter közleményében úgy fogalmaz, hogy szerdán a nemzetközi baloldal újabb támadást akar indítani Magyarország ellen, ezért Orbán Viktor hétfőn azzal a kéréssel fordult az Európai Parlament elnökéhez, hogy tegye lehetővé felszólalását a strasbourgi vitában.

„Nem engedjük, hogy a nemzetközi baloldal hazugságokkal és alaptalan rágalmakkal vádolja Magyarországot a nemzetközi nyilvánosság előtt. Mi ezúttal is megvédjük Magyarországot és a magyar emberek becsületét” – fogalmazott a szóvivő.

Ezt megelőzően, hétfő este az InfoRádió brüsszeli forrásokra hivatkozva adott hírt arról, hogy Orbán Viktor szerdán részt vesz és felszólal az EP szerdai, a közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekről tartandó plenáris vitájában, Strasbourgban. A rádió a honlapján hétfőn azt közölte: „Orbán Viktor levélben kezdeményezte ezt Jerzy Buzeknél, az Európai Parlament elnökénél, a frakciók pedig hozzájárulásukat adták a kezdeményezéshez”.

Akár Barroso is lehet

Az Európai Bizottság még múlt héten kiadott közleménye szerint arra készül, hogy január 17-én, azaz kedden „alapos jogi elemzésen alapuló”, „megfelelő” döntéseket hoz azokkal a nemrégiben született magyar jogszabályokkal kapcsolatban, amelyek uniós joggal való összhangját illetően aggodalmak merültek fel. Szerdán az EP tart plenáris vitát a „magyarországi közelmúltbeli politikai fejleményekről”. Az ülésen a képviselők meghallgatják az Európai Bizottság képviselőjét – aki az MTI értesülései szerint akár José Manuel Durao Barroso elnök is lehet –, valamint az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács beszámolóját a téma kapcsán, majd hozzászólásokat tehetnek.

A Reuters brit hírügynökség eközben úgy értesült, a jelenlegi várakozás szerint az Európai Bizottság kedden három szabálysértési eljárás megindítását hagyja majd jóvá Magyarország ellen: a jegybank (függetlenségének) ügyében, a bírák hátrányos (nyugdíjazási) kor szerinti megkülönböztetése és az adatvédelmi hatóság függetlenségének kérdésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni