Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Április 28. 14:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

MEKH: zavartalan Magyarország földgázellátása

MEKH: zavartalan Magyarország földgázellátása

Zavartalan Magyarország földgázellátása, az országba továbbra is a megszokott rendben érkezik földgáz, a hazai tárolókban 1,24 milliárd köbméter földgáz van

- közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri az Európába irányuló földgáz-szállításokkal kapcsolatos fejleményeket. A MEKH naprakész információkkal rendelkezik a Magyarországra irányuló gázforgalom adatairól, és a felhasználók biztonságos ellátása érdekében folyamatos kapcsolatot tart a szállítási rendszerüzemeltetővel, valamint az iparági szereplőkkel.

Magyarország ellátása továbbra is zavartalan, a földgáz a szokásos üzletmenetnek megfelelően - több irányból - érkezik. A határkeresztező vezetékek jelenleg is teljes kapacitással rendelkezésre állnak, így Magyarország Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna irányából is tud földgázt importálni. A megkötött szerződések teljesítése folyamatos, a hazai piac megfelelően működik, esetleges fennakadásról, ellátási zavarról nem érkezett információ az iparági szereplők részéről - áll a közleményben.

A hazai földgázellátás biztonságát jelenleg teljes mértékben garantálják a megkötött hosszú távú kereskedelmi szerződések. A folyamatos ellátáshoz ezen felül rendelkezésre állnak a tárolói készletek, a belföldön kitermelt mennyiségek, a Horvátországon keresztül beszállított LNG-források, valamint a nyugati irányból érkező földgázbeszállítások is - tették hozzá.

Áprilisban elindult a felkészülés a következő fűtési szezonra. A kereskedők megkezdték a tárolók feltöltését, folyamatban van a MEKH által az egyetemes szolgáltató számára kötelezően előírt 1,87 milliárd köbméter földgáz betárolása is - írták.

A jogszabályok alapján 1,2 milliárd köbméterre emelkedik a biztonsági földgázkészlet mennyisége is: azaz a jelenleg rendelkezésre álló 300 millió köbméter mellé további 300 000 köbméter földgáz betárolása lesz kötelező október 1-jéig.

A hazai tárolókban jelenleg 1,24 milliárd köbméter földgáz van, 19,64 százalékos a töltöttség - közölte a MEKH.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni