Városlista
2023. június 2, péntek - Anita, Kármen

Hírek

2012. Április 16. 07:03, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Menetelnek a „végső győzelem” felé

Menetelnek a „végső győzelem” felé

Első nyilvános nyilvános beszédét mondta el Kim Dzsong Un, Észak-Korea új vezetője vasárnap...

A kommunista államot megalapító a nagyapja, Kim Ir Szen születésének századik évfordulója alkalmából Phenjanban rendezett nagyszabású katonai parádén.

A fekete ruhát viselő Kim Dzsong Un monoton hangon olvasta fel több mint 20 perces beszédét a televízió által is közvetített ünnepségen.

A még 30. életévét sem betöltő Kim beszédében tisztelettel adózott Észak-Korea két előző vezetője, Kim Ir Szen és a tavaly decemberben elhunyt Kim Dzsong Il – nagyapja és apja – emlékének, majd felszólított arra, hogy meneteljenek tovább a „végső győzelem” felé. Szavait a dísztribünnel szemben felsorakozott katonák és civilek tízezrei ovációval fogadták, majd katonák és tengerészek vonultak el a tribün előtt.

A beszéd tartalma ugyan nem, de elhangzása meglepetés, tekintve, hogy Kim Dzsong Un apja, Kim Dzsong Il éveken át fel sem szólalt a hasonló eseményeken.

Az észak-koreai hadsereg erejét hangsúlyozó ünnepség azt mutatja, hogy Kim Dzsong Un ragaszkodik apja politikájához, amelynek értelmében elsőként az 1,2 milliós hadsereg szükségleteit kell fedezni. Az utódnak a jelek szerint nincs is sok más választása, minthogy a világtól elszigetelt, elszegényedett országából továbbra is kicsikarja a szükséges forrásokat a rakéták és a nukleáris fegyverek fejlesztéséhez, amelyekkel zsarolhatja a nemzetközi közösséget.

Kim Dzsong Un beszédében üdvözölte a Dél-Koreában és máshol élő „honfitársait”, mindazokat, akik a koreai nemzet újraegyesítéséért és felvirágoztatásáért munkálkodnak.

A látványos katonai parádén felvonultattak egy rakétát is, amely japán és dél-koreai elemzők szerint Észak-Korea újabb, s talán eddigi legnagyobb, közszemlére bocsátott hadászati hordozóeszköze lehet. Ugyanakkor hozzátették: további vizsgálatra van szükség, hogy megállapítsák: a felvonultatott harceszköz interkontinentális ballisztikus rakéta-e, amelynek kifejlesztésén Phenjan jó ideje dolgozik. Egy dél-koreai szakértő szerint lehetséges, hogy csak egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáról van szó.

A vasárnapi ünnepség előtt két nappal Észak-Korea egy műhold Föld körüli pályára állításával próbálkozott, sikertelenül. Az Unha-3 hordozórakéta egy perccel az indítás után letért kijelölt pályájáról, majd felrobbant. Katonai elemzők szerint Észak-Korea valójában rakétatesztet hajtott végre.

Szakértők szerint az új, fejlesztési fázisban lévő észak-koreai rakéta hatótávolsága a 10 ezer kilométert is meghaladhatja, vagyis Észak-Koreából indítva elvben az Egyesült Államok területét is elérheti. A gyanút, miszerint Észak-Korea ballisztikus rakétái hatótávolságának a megnövelésén dolgozik, erősíti, hogy a pénteken fellőtt rakéta indítóállása jóval nagyobb volt annál, mint amekkorára egy Unha-3 fellövéséhez szükség lett volna – vélte az amerikai Stanford Egyetem egyik szakértője.

Kim Dzsong Unt, aki már korábban a hadsereg főparancsnoka lett, csütörtökön a párt első titkárának is kinevezték, pénteken pedig megtették az állampárt nagy hatalmú nemzetvédelmi bizottságának elnökévé. A csütörtöki és pénteki kinevezésekkel teljessé vált a hatalom átruházása apáról fiúra.

Kim Dzsong Un pénteken halott elődeire emlékezve tisztelgő ceremónián elnökölt. Az ifjú vezér észak-koreaiak tízezreit üdvözölte, akik apja és nagyapja új óriásszobrának leleplezése alkalmából gyűltek össze Phenjan központjában.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 02. 07:43, péntek | Külföld

Belgorodi ukrán betörési kísérletek visszaveréséről számolt be az orosz védelmi tárca

Visszaverték az orosz katonai és határvédelmi egységek ukrán fegyveresek három arra irányuló kísérletét, hogy behatoljanak Belgorod megyébe, és ott terrortámadást hajtsanak végre a polgári lakosság ellen.

2023. Május 31. 06:00, szerda | Külföld

Putyin: Oroszország csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására

Oroszország két-három napja csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására - mondta el Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Rosszija 24 hírtelevízió adásában.