Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2012. Augusztus 16. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mennyit véd a napszemüveg?

Mennyit véd a napszemüveg?

A napszemüveg választást leginkább a divat diktálja, de vajon a kiválasztott termék védi is a szemét? A Fox News tippei ezúttal abban segítenek, mire érdemes odafigyelni és mit okozhat egy rosszul kiválasztott napszemüveg.

Dr. Marc Werner, sebész többek között azért ajánlja a napszemüveg megfelelő kiválasztását, mert az ultraibolya sugárzás szürkehályogot okozhat fiatalabb korban. 'Szerencsére ez kezelhető, de idős korban hozzájárulhat a makula degeneráció kialakulásához, ami 65 év felett vakságot okozhat' - tette hozzá.

Az Egyesült Államok kormánya azt javasolja, hogy napszemüvegeket receptre lehessen vásárolni, hogy biztos UV-védelmet nyújtsanak viselője számára.

Werner megvizsgálta a New York utcáin árult világos üvegű napszemüvegeket, s azt találta, hogy az 'UV-védelem' matrica ellenére átlagosan a káros sugár csak 38 százalékától védnek a lencsék. Ugyanezt megtette sötétebb lencsékkel is, amiken az volt feltüntetve, 99 százalékosan védenek az UV sugárzás ellen, de itt is hasonló arányokat talált.

A szakértő azt mondja: 'ne hagyja becsapni magát. Attól, hogy a lencse sötétebb, még nem fog jobb védelmet nyújtani. Az egyetlen biztos mód, hogyha orvosával konzultál, mielőtt napszemüveget vásárol.'

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 08. 14:04, hétfő | Életmód

Új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELKH kutatói

Az alvási orsók, vagyis az alvás során észlelhető rövid, gyors ritmusú agyműködési szakaszok vándorlásának nyomon követésével egy új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELTE kutatói,

2022. Augusztus 05. 09:09, péntek | Életmód

Egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat.

2022. Augusztus 05. 07:00, péntek | Életmód

Nyáron kevesebbet tévéznek az emberek, a legnépszerűbbek a sorozatok és a filmek

Nyáron kevesebbet, napi 1-3 órát tévéznek az emberek, a legnépszerűbb műsortípusok a sorozatok és filmek, ezeket követik a természetfilmek és a dokumentumfilmek a Direct One elemzése szerint.

2022. Augusztus 04. 16:14, csütörtök | Életmód

Először alkottak tudósok szintetikus embriót

Először alkottak egérőssejtekből szintetikus embriót tudósok.