Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Szeptember 13. 06:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Kapuvári Mentők Egyesülete

Mentsük a menthetőt!

Mentsük a menthetőt!

A Kapuvári Mentők Egyesületének rendezvénye az elsősegélynyújtásról, újraélesztésről.

A Kapuvári Mentők Egyesülete 2010-ben alakult. Fő célja a mentőállomás színvonalának javítása, a mentés minőségének és hatékonyságának növelése, a lakosság egészség nevelése a Kapuváron és környékén élők érdekében. Ezen belül is kiemelten anyagi segítségnyújtás a mentőautók műszaki és mentéstechnikai eszközeinek korszerűsítéséhez, a mentődolgozók szakmai képzésének támogatásához és laikus elsősegélynyújtók képzése.- mondta el Éliás Ádám mentőszakápoló, az egyesület tagja.
A „Mentsük a menthetőt!” című projekt az első civil kezdeményezésünk, amelyhez a „Kapuvári városközpont megújítása természeti és történelmi értékek megőrzésével” városrehabilitációs projekt keretében a „Kapuvári Civil Program Alap” pályázati alapjából nyertünk anyagi segítséget.
Programunk központi témája az egészségügyi végzettséggel nem rendelkezők elsősegélynyújtó készségének megalapozása, a meglévő ismeretek bővítése volt. Az előadások és a gyakorlatok a mindennapokban előforduló életveszélyes megbetegedések és balesetek megelőzésére és szakszerű ellátására fókuszált. Ezen belül is kiemelt szerepet kapott a hirtelen szívmegállás, és ehhez kapcsolódóan az alapszintű újraélesztés. A nap lényeges témája volt még a mentődolgozók és a lakosság elsősegélynyújtó munkájának összehangolása. A látogatók betekintést nyerhettek a mentők munkájába, interaktív előadásokon lehetőségük nyílt különböző szituációk, például háztartási baleseti helyzetek átbeszélésére. A felnőttek szakmai tudáspróbán vehettek részt, a gyerekeknek rajzpályázatot hirdettünk. Mindkét kategóriában a legjobbak értékes jutalomban részesültek.
A nap egyik legfőbb érdekessége a 2012 áprilisa óta működő kapuvári esetkocsi bemutatása volt. A vendégek megnézhették a modern mentőautót, ami a rendezvény ideje alatt is szolgálatot teljesített. A nap folyamán annak is tanúi lehettek a látogatók, amikor az esetkocsi a rendezvényről feladatba indult. Ez a kocsi elsősorban a komplikált esetfeladatok ellátását végzi. Személyzete három főből áll: 1. mentőorvos vagy mentőtiszt, 2. mentőszakápoló és gépkocsivezető. Felszereltsége a mentő gépkocsiénál magasabb, ezáltal lehetőség nyílik emelt szintű újraélesztésre és légút biztosításra, gépi lélegeztetésre, és különböző gyógyszeres beavatkozásokra.
Az egyesület köszönetet mond támogatóinak, és továbbra is számít a lakosság erkölcsi és anyagi segítségére. Megtalálnak minket és a legfontosabb információkat a Facebook-on és a honlapunkon is.

A következő oktatófilm az alapszintű újraélesztést mutatja be.

Címkék: kapuvár, mentők

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.