Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2023. November 19. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Mesterséges intelligenciával klónozzák a családtag hangját a csalók

Mesterséges intelligenciával klónozzák a családtag hangját a csalók

Figyelem! Újra megjelentek a megyében az idősekre vadászó csalók.

Nemrégiben is csalók szedték áldozatukat, amikor egy nyugdíjas asszony több mint kétmillió forintot adott át egy ismeretlennek, aki a fiát ért bűnesetre hivatkozva kért pénzt az idős hölgytől. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a Mátrix Projekt keretében vizsgálja a bűncselekmény körülményeit.

Manapság rendkívül elterjedtek az idős emberek megkárosítására épülő, úgynevezett unokázós csalások. Hogyan is cserkészik be áldozataikat a csalók? Általában ügyvédnek, rendőrnek kiadva magukat telefonhívást kezdeményeznek, és egy családtaggal kapcsolatos bűncselekmény vagy közlekedési baleset hírével sokkolják a csapdába csalt idős embert, majd felvázolnak egy kitalált történetet. A beszélgetésben részletezik a rokonnal történt eset körülményeit, és arra ösztönzik az áldozatot, hogy a gyorsabb rendőrségi ügyintézés, illetve az esetleges büntetőeljárás elkerülése érdekében minél hamarabb juttasson pénzt vagy értéktárgyakat a közvetítőjükhöz.

A bűnelkövetés módszere az utóbbi időben rafináltabbá vált, és egyes beszámolók szerint már azzal próbálják növelni a hívások hitelességét, hogy a „bajba jutott családtag” hangját mesterséges intelligenciával klónozzák, és az ő lemásolt hangjával beszélhetnek a kiszemelt áldozattal.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

- Legfontosabb, hogy legyenek elővigyázatosak, kicsit gyanakvóak, és bármi kétely felmerülése esetén lehetőség szerint azonnal bontsák a vonalat!
- Nagy segítség lehet a csalókkal szemben, hogy a családtagok megbeszélnek egy jelszót, ami baj esetén valóban igazolhatja a hozzátartozót.
- Hívják fel a rokonukat azon a telefonszámon, amelyiken máskor is beszélni szoktak, és győződjenek meg arról, hogy valóban bajba került-e!
- A rokonnal kapcsolatos kontrollkérdésekkel ellenőrizhetik az előadott történet valódiságát.
- Idegenekkel ne beszéljenek meg találkozót, ne adjanak át pénzt, ékszereket, egyéb értéktárgyat, idegen számlaszámra ne utaljanak, ne küldjenek pénzt ismeretlen személynek!
- Amennyiben egy valótlanságon alapuló, vélhetően csalók által kezdeményezett hívást kaptak, érdemes megváltoztatni és titkosítani a telefonszámukat!
- A fiatalabb generációnak pedig fontos üzenet, hogy nagyobb figyelmet kell szentelniük az idősebb családtagokra, ha megtehetik, legyenek napi kapcsolatban velük, és tájékoztassák őket a csalók módszereiről!

Az online térben elkövetett csalások megelőzésérőltovábbi hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a www.KiberPajzs.hu oldalán találnak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 16:00, péntek | Helyi

Mihányi is csatlakozott a karácsonyi cipősdoboz akcióhoz

Adományaikat december 18-ig adhatják le.

2023. December 08. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2023. December 08. 09:00, péntek | Helyi

Hétfőn életbe lép a 2023–2024. évi vasúti belföldi közforgalmú menetrend

Mutatjuk a térségünket érintő változásokat.

2023. December 07. 16:00, csütörtök | Helyi

Több településen is adományokat gyűjt rászorulóknak a Kónyi Szociális Központ

Tartós élelmiszereket gyűjtenek Kónyban, Rábcakapin, Rábatamásiban, Bősárkányban, Vágon és Szilban.