Városlista
2023. április 1, szombat - Hugó

Hírek

2023. Január 10. 09:06, kedd | Belföld
Forrás: mti

Meteorológia: Devecseren 50,6 milliméter eső hullott 24 óra alatt

Meteorológia: Devecseren 50,6 milliméter eső hullott 24 óra alatt

Kedd reggelig a legtöbb eső a Dunántúli-középhegységben, a Balaton és a Velencei-tó környékén esett, a Veszprém vármegyei Devecseren 50,6 milliméter csapadék hullott 24 óra alatt.

Egy mediterrán ciklon alakítja az ország időjárását, amelynek hatására nagy területen gyűlik össze kiadós mennyiségű csapadék.

A bejegyzéshez mellékelt infografika szerint a devecseri állomáson a 24 órás csapadékösszeg kedd reggel 6 órakor 50,6 milliméter volt, Sümegen 45,4, a Kab-hegyen 42,7 milliméter. Martonvásár a tizedik 38,3 milliméterrel.

A meteorológiai szolgálat közlése szerint a csapadék mellett - elsősorban a Dunántúlon - több helyen viharos lökések kísérik az északnyugati, északi szelet. A bejegyzés infografikája szerint a Kab-hegyen 101,5 kilométer/órás szelet mértek, de Tésen is elérte a 79,2 kilométer/órát a maximális szélsebesség az elmúlt 24 órában.

A meteorológiai szolgálat a keddre kiadott figyelmeztetésében azt írta, a mediterrán ciklon masszív, terebélyes csapadékrendszerének súlypontja kedden csak nagyon lassan helyeződik keleti irányba. Délutánig leginkább a Dunántúlon és a középső országrészben a 20 millimétert, illetve helyenként - elsősorban a Dunántúl középső és keleti vidékein - a 30 millimétert, sőt, lokálisan akár a 40-50 millimétert is meghaladhatja a lehullott csapadékmennyiség. Emiatt narancssárga figyelmeztetés van érvényben Baranya, Fejér, Pest, Somogy, Tolna vármegyék területén, ezeken a helyeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat.

A Dunántúl mellett idővel a középső vidékeken is kísérhetik viharos lökések az északnyugati, északi szelet, köztük a legerősebbek síkvidéken is meghaladhatják a 70-80 kilométer/órát. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is előfordulhatnak 70 kilométer/óra fölötti lökések az északira, északkeletire forduló szélből a késő délelőtti, déli óráktól.

Fotó: Szalóky Zsolt

Címkék: eső, időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2023. Április 01. 08:22, szombat | Belföld

Netrisk: 52 ezer forint fölé nőtt a kgfb-átlagdíj

Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja március elején - közölte a Netrisk az MTI-vel pénteken.

2023. Április 01. 08:20, szombat | Belföld

AM: komplex vidékfejlesztési csomag készül a kistelepülések számára

Az Agrárminisztérium a vidéki kistelepülések fejlesztése érdekében többféle támogatási lehetőséggel készül a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó időszakában - jelentette ki Feldman Zsolt.

2023. Április 01. 08:15, szombat | Belföld

Indul a húsvéti roham az üzletekben

Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

2023. Április 01. 08:14, szombat | Belföld

Agrárminisztérium: egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleményében.