Városlista
2021. szeptember 20, hétfő - Friderika

Hírek

2021. Szeptember 06. 21:36, hétfő | PR
Forrás: 24/7

Mi alapján választunk gyermekorvost?

Mi alapján választunk gyermekorvost?

Amikor baba születik, nagyon fontos, hogy milyen az első benyomás a választott gyermekorvosról.

A legtöbb család, ha erre lehetősége van, előzetesen tájékozódik barátoktól, családtagoktól, védőnőtől és szerencsés esetben valóban szabadon választhat. Van, akinek megéri akár több időt szánni utazásra, ha a gyermeke egészségéről van szó. Egy telefonon vagy online bármikor elérhető csecsemő és gyermekgyógyász, azaz gyermekorvos minden esetben hasznunkra válhat, ha segítségre van szükségünk.

A jó gyermekorvos

A jó gyermekorvosról hosszú kézikönyvet lehetne írni és nyilván mindenkinek megvannak a saját szempontjai, amelyek prioritást élveznek – sőt, a szülőké és a gyerekeké akár különbözhetnek is. Abban azonban bizonyára mindenki egyetért, hogy szakmailag legyen felkészült, legyen megbízható és ne rettegjen tőle a gyerekünk.

A gyerekekhez – és a beteg gyerek szüleihez is – több türelem kell, mint a felnőttekhez. A nyugodt, de határozott, célirányos utasítások, magyarázatok nemcsak a félelmeket oszlatják el, hanem együttműködőbbé teszik a kis pácienseket. Ha a gyermekorvosnak még humora is van és a játékosság is az eszköztárába tartozik, az egyenesen főnyeremény.

Mind a szülőt, mind a gyereket megnyugtatja, ha nem bagatellizálja el a problémát és lehetőleg minden kérdésre felel, a kívülálló számára is érthetően mondja el a diagnózist és a várható történéseket.

A rendelő

Amikor egy kisgyerek beteg lesz, könnyen pánikba esik, ha az amúgy is felborult komfortját és komfortzónáját egy rideg, ijesztő rendelőben vagy kórházban akarják „visszarendezni”. Ha a körülmények az otthonihoz hasonlatosak vagy vidám színek, érdekes játékok terelik el a figyelmet, könnyebben kialakul a kapcsolat a gyermekorvossal, a stresszhormonok nem tetézik tovább a bajt, kevesebb idő alatt lehet lebonyolítani a vizsgálatot. Ilyenkor még egy szuri sem fáj annyira.

A gyermekorvosi rendelőben eltöltött idő meghatározó a későbbiek szempontjából is: ha a kis betegnek kellemes benyomásai (is) voltak, a különböző kötelező vizsgálatok, ellenőrzések, oltások, mérések idején is gond nélkül indul el otthonról. Az apró ajándékoknak, matricáknak is legalább annyira örülnek, mint a bátorító szavaknak.

A telemedicina elterjedésével a gyermekorvosnak nem minden esetben van szüksége egy jól kiépített rendelőre. Ilyenkor érdemes arra figyelni, hogy barátságos környezetből történjen a videókonzultáció, főleg akkor, ha a gyermek is részt vesz az online konzultáción. Egy-két vidám festmény a falon, egy jól beállított háttér sokat segíthet az online orvosnak.

A vizsgálatok

A legtöbb gyerek nem szereti, ha idegenek érnek hozzájuk, a bizalom csak akkor alakul ki, ha pontosan elmagyarázzák nekik az ő nyelvükön, mi fog történni és miért. Célszerű, ha lehetőleg a legkevesebb kellemetlenséget okozva, finoman történnek a vizsgálatok. A gyermek fül-orr-gégészet például, ahol gyakran fordulnak meg a kicsik, tipikusan az a hely, ahol ijesztő lehet, hogy a légutakba nyúlnak vagy a lüktető, fájó fül okozta kellemetlenséget tovább fokozzák. Ha a vizsgálat fájdalommal jár, arról is beszélni kell, de hangsúlyozzuk, hogy hosszútávon megéri.

Ha kisgyerekként megbízunk egy orvosban és jó tapasztalataink vannak, felnőttkorban is többet törődünk az egészségünkkel, gyakrabban járunk szűrővizsgálatokra például.

Összegzés

Kikerülhetetlen, hogy akár gyerekkorban, akár felnőttkorban orvosokkal találkozzunk. A gyerekkori élmények akár egy életre meghatározóak lehetnek. Emellett a szülő számára is trauma, ha rettegő gyereket kell megnyugtatnia az orvosnál és nem kap ehhez támogatást. A csecsemő és gyermekgyógyászok többsége szerencsére azért választja ezt a hivatást, mert a gyógyításon kívül a gyermekeket is szereti, így megtalálhatja mindenki a számára megfelelő szakembert.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 13. 15:24, hétfő | PR

Hasznos praktikák a rendezettebb otthonért

A tavaszi nagytakarítás tökéletes párja az őszi lomtalanítás!

2021. Szeptember 06. 21:40, hétfő | PR

Illik vagy nem illik?

Női ujjatlan felső.

2021. Augusztus 31. 16:00, kedd | PR

Kreatív DIY eszközök, amelyek mindenki háztartásában megtalálhatóak!

Ez a cikk tökéletes azoknak, akik szeretik otthonuk folyamatos átalakítását, csinosítását, különböző dekorációk saját kezűleg történő elkészítését.

2021. Augusztus 28. 16:25, szombat | PR

Mi valósult meg eddig a League of Legends 10 éves születésnapján ígértek közül?

2019. októberében töltötte be a 10-et minden idők egyik legsikeresebb online játéka, a League of Legends.