Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2011. November 27. 07:16, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mi lesz az afganisztáni NATO-erőkkel?

Mi lesz az afganisztáni NATO-erőkkel?

Pakisztán úgy döntött, felülvizsgál az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött minden – diplomáciai, katonai, hírszerzési – megállapodást, miután NATO-helikopterek pakisztáni támadásában meghalt 28 pakisztáni katona.

A pakisztáni kormány vezető tisztségviselői, miniszterei és a hadsereg legfontosabb parancsnokai Juszuf Raza Gilani miniszterelnök vezetésével rendkívüli tanácskozást tartottak.

Ezt követően jelentette be a miniszterelnöki hivatal, hogy Iszlámábád teljesen felülvizsgál az Egyesült Államokkal, a NATO-val és a NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erővel (ISAF) kötött minden programot, együttműködést és arra vonatkozó megállapodást. Ez vonatkozik minden diplomáciai, politikai, katonai és hírszerzési megállapodásra is.

A kabinet ezenkívül elrendelte, hogy az amerikai katonák 15 napon belül hagyják el a délnyugat-pakisztáni Samszi légi támaszpontját. A kabinet azonnali hatállyal lezárta az Afganisztánban állomásozó NATO-erők Pakisztánon át vezető minden szárazföldi utánpótlási útvonalát.

Előzőleg a NATO vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője, Carsten Jacobson Kabulban „nagyon valószínűnek” mondta, hogy valóban NATO-helikopterek okozták a pakisztáni katonák halálát. Jacobson elmondta, hogy a helikoptereket légi támogatásként kérték „egy változó harcászati helyzetben”, s „nagyon valószínű, hogy ez okozta a pakisztáni veszteségeket”.

A NATO helikopterei közép-európai idő szerint pénteken este támadták meg az északnyugat-pakisztáni, az afgán határtól 2,5 kilométerre lévő katonai állást, amelyen negyven pakisztáni katona tartózkodott. John Allen tábornok, az ISAF amerikai parancsnoka „mindenre kiterjedő vizsgálatot” rendelt el az „incidens” körülményeinek tisztázására.

Pakisztán válaszul szombat délelőtt már lezárta az afganisztáni NATO-erők legfontosabb, a Khyber-hágón át vezető szárazföldi utánpótlási vonalát. „Leállítottuk az utánpótlást és mintegy negyven tartálykocsit és teherautót fordítottunk vissza” – nyilatkozta egy magas rangú kormánytisztviselő a Reutersnek. Egy másik hivatalnok szerint az utánpótlást szállító járműveket biztonsági okokból fordították vissza. Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők utánpótlásának 49 százaléka az említett úton jut célba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -

2024. Február 21. 08:30, szerda | Külföld

Putyin: teljesen orosz ellenőrzés alá került a Dnyeper bal partja Herszonban

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott

2024. Február 21. 06:00, szerda | Külföld

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

2024. Február 16. 14:30, péntek | Külföld

Meghalt a börtönben Putyin politikai ellenfele, Alekszej Navalnij

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN).