Városlista
2022. július 4, hétfő - Ulrik

Hírek

2012. Április 06. 14:13, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Mi lesz veled, Antarktisz?

Mi lesz veled, Antarktisz?

Az Antarktiszt körülvevő óceánok teljes körzetében jelentősen csökkent a leghidegebb óceáni mélyvíz, az antarktiszi fenékvíz mennyisége – mutatták ki amerikai kutatók az 1980 és 2011 közötti adatokat vizsgálva.

A George Washington Egyetem és az amerikai óceán- és atmoszférakutató intézet, a NOAA két szakembere szerint az elmúlt két évtizedben az antarktiszi fenékvízből átlagosan másodpercenként nyolcmillió tonna tűnik el.

Az óceáni mélyvizek legfontosabb forrásai az Antarktiszt körülvevő óceánok. Az itt képződött sűrű vizek alkotják a világ óceánjainak mintegy 60 százalékát. Az antarktiszi fenékvíz áramlása észak felé oxigénben dús vizet szállít a Csendes-óceánban egészen az 50 fok É. szélességi körig, az Atlanti-óceánban a 45 fok szélességig. Gyakorlatilag minden víz, amely a Csendes- és Indiai-óceánban 3 Celsius-foknál, az Atlanti-óceánban 2 Celsius-foknál hidegebb, ebbe a típusba tartozik. Kialakulásában különösen fontos szerepet játszik a tengeri jég képződése. Megfagyáskor az oldott sóknak körülbelül 30 százaléka kerül a jégbe, a maradék besűríti a már amúgy is rendkívül hideg környező vizet.

– Azt találtuk, hogy meglepően gyors ütemben csökken ennek a víznek a mennyisége. Mindegyik oceanográfiai vizsgálatban, amelyet az 1980-as évek óta megismételtünk, kimutattuk, hogy azonos ütemben zsugorodik össze az antarktiszi fenékvíz – idézte Sarah Purkey-t, a Washington egyetem kutatóját a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál.

– Nem tudjuk, hogy a fenékvíz csökkenése egy hosszú távú tendencia része vagy csupán ciklikus. Tovább kell folytatnunk a méréseket az óceánok teljes mélységében, a mélyvízi áramlatokban is, hogy meg tudjuk mondani, hogy ezek a tapasztalt változások milyen szerepet játszanak a Föld klímájában. Az ezen vizek hőmérsékletében, sótartalmában, az oxigén- és szén-dioxid-szállításban fellépő változások fontos jelzések a Föld klímájának alakulása – például a tengerszint-emelkedés, a Föld hőfelvétele – szempontjából – hangoztatta Gregory Johnson, a NOAA Seattle-ben lévő csendes-óceáni környezeti laboratóriumának kutatója.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 04. 14:07, hétfő | Belföld

Meghalt egy siklóernyőt, vádat emeltek a katonai mentés ügyében

Vádat emeltek a vértesszőlősi katonai mentés ügyében - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

2022. Július 04. 12:48, hétfő | Belföld

Kigyulladt egy társasházi lakás Debrecenben, nyolc embert kórházba vittek

Kigyulladt egy társasház harmadik emeleti lakása Debrecenben hétfőn kora reggel, nyolc embert vittek kórházba - közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóügyeletese az MTI-vel.

2022. Július 04. 08:54, hétfő | Belföld

Ismét fokozódik a kánikula

A hidegfront megérkezése előtt hétfőn még újra fokozódik a hőség - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében.

2022. Július 04. 08:00, hétfő | Belföld

Elütöttek két rendőrt Nagyharsányban

Két rendőr megsérült egy szombat éjjeli balesetben, amikor egy száguldó autó nem tudott megállni és elsodorta az út mellett álló, közúti ellenőrzést végző rendőröket, valamint szolgálati kocsijukat Nagyharsányban