Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Január 15. 14:42, szombat | Helyi
Forrás: Eduline

Mi várható a középiskolai írásbeli felvételi teszteken?

Mi várható a középiskolai írásbeli felvételi teszteken?

Január 22-én írják a középiskolai felvételiket anyanyelvből és matematikából.

A január 22-i központi írásbeli vizsgán 45 percetek lesz a magyarteszt kitöltésére, majd 15 perc szünet után szintén 45 perc a matematika tesztre - a feladatok megoldásával mindkét tárgyból 50 pontot szerezhettek.

Anyanyelv

Milyen típusú feladatokra számíthattok?

A tíz feladatból álló feladatlap témaköreit itt nézhetitek meg.Semmilyen segédeszközt nem használhattok. Tízből kilenc feladat egy-egy részkérdéshez, részképességhez kapcsolódik. A teszt a szövegértési, szövegalkotási, gondolkodási képességeiteket - felismerés, rendezés, tömörítés, következtetés, véleményalkotás-, valamint az íráskészségeteket is felméri. A feladatok szépirodalmi, ismeretterjesztő és köznapi szövegekhez egyaránt kapcsolódhatnak.
A tizedik feladat ettől összetettebb: önállóan kell szöveget írni egy adott témáról, egy adott műfaj keretein belül. A fogalmazásotokban a téma megtartásán és a terjedelmen kívül a helyesírásotokért, a nyelvhelyességért, a szerkesztésért és a stílusért is pontokat adnak.

Ha a korábbi évek feladatsoraival gyakorolnátok, azokat ide kattintva éritek el.

Matematika

A vizsgán előforduló témaköröketide kattintvanézhetitek meg, azt azonban fontos tudni, hogy a feladatlapok nemcsak a lexikai tudást, hanem ehhez kapcsolódóan a gondolkodásotokat is. A vizsgán vonalzón, szögmérőn és körzőn kívül más segédeszközt (például számológépet) nem használhattok. Bizonyos feladatok megoldásához többféle kompetenciára is szükségetek lesz. Vagyis a tantárgyi ismeretek mellett fontos lehet a feladatmegoldó készség, a problémaérzékenység, a kreativitás, a logikai biztonság, a szabálykövetés és a koncentráció is.
Az is elvárás, hogy a megoldásokat rendezetten, olvashatóan és követhetően írjátok le, ugyanakkor amiatt nem kell aggódnotok, ha az iskolában lassabban haladtok az utolsó év anyagának feldolgozásával. A feladatlapok elsősorban az adott évfolyamot megelőző évfolyamok anyagára építenek.

Gyakorlás céljából érdemes lehet megoldani a korábbi évek feladatsorait, ezeket itt nézhetitek meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.