Városlista
2021. május 17, hétfő - Paszkál

Hírek

2011. Február 23. 20:23, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

Mi marad? Fórum a Margit kórházról

Mi marad? Fórum a Margit kórházról

Félelem és aggódás tölti el most a csornaiakat, mikor a Margit kórház jövőjére gondolnak. Olyan hírek keltek szárnyra, hogy a sebészeti és szülészeti osztályokat meg akarják szüntetni. Éppen ezért szerveztek fórumot a Margit kórház

Dr Turi György polgármester tájékoztatta a megjelenteket, hogy a januári egyeztetés folytatásaként csütörtökön Dr Viniczai Zoltán igazgatóval együtt tárgyal Szócska Miklós államtitkárral a Margit kórház jövőjéről. Mivel ő is hallotta a városban terjedő híreket, ezért érezte fontosnak, hogy a tárgyalás előtt fórumon egyeztessen az érintettekkel és az érdeklődőkkel. Rövid történeti áttekintést adott a kórház megmaradásért zajló, 1999 óta tartó küzdelemről. Szólt arról, hogy a januári egyeztetésen a kormány képviselője több pénzt nem ígért, és elkerülhetetlennek látta a kórház struktúraváltását. Az államtitkár kijelentette, hogy Csorna akkor számíthat pályázati támogatásra a tovább nem halogatható járóbeteg szakrendelő felújítására, ha elfogadják az egynapos sebészet bevezetését.

A polgármester leszögezte, hogy még semmit nem fogadtak el, semmit nem írtak alá a kórház jövőjével kapcsolatban. Minden jelentős döntés különben is a képviselőtestület hatásköre.

Dr Viniczai Zoltán igazgató elmondta, hogy a folyamatossá vált válságos állapot ismeretében vállalta az igazgatói megbízatást. A kórház ma is havonta 10 millió forinttal kevesebb állami támogatást kap, mint amennyibe a folyamatos működése kerül, folyamatosan ennyivel nő havonta a hiány. A kórház két legfontosabb problémája az alacsony finanszírozás és a szorító szakemberhiány. Több pénzre a kórház nem számíthat, struktúraváltást vár el a kormány. Ő kérte az intézmény szakembereinek a javaslatait a struktúraváltásra, de ilyet senki nem tett. Ha helyben nem tudják kitalálni, hogy működjön a jövőben a kórház, akkor azt „fenn” fogják eldönteni. A 30 ágyas szülészeti sebészeti mátrix osztály egynapos sebészetté történő átalakítása a szülészet megszűnését eredményezné.

A hozzászólók többsége erős érzelmi felindultsággal érvelt a szülészet fenntartása mellett. Többen is kifejtették, hogy nem számíthatunk a kormánytól több pénzre, és ha mi nem döntjük el, milyen kórházi működést tudunk elfogadni a jövőben, akkor azt mások fogják eldönteni, és a döntéshozók nem a mi, hanem a saját szempontjaik és érdekeik szerint fognak dönteni.

A véleményekből és a hozzászólásokból kiderült, hogy a korábbi várakozások és ígéretek ellenére a kormányváltással nem oldódtak meg, inkább növekedtek a kórház gondjai. A körülmények ellenére minden hozzászóló kiemelte, hogy a legfontosabb a Margit kórház aktív ellátásának hosszú távú, biztonságos fenntartása. Ahogy az egyik hozzászóló fogalmazott, ne legyen a kórházunkból „luxus elfekvő”.

Dr Turi György polgármester zárszavában kijelentette, hogy a másnapi és minden további tárgyaláson harcolni fog a kórházért, a jelenlegi ellátások fennmaradásáért.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 16. 10:00, vasárnap | Helyi

Szupercella robogott át szombaton Kapuváron

Felhőszakadással, jégesővel érkezett a vihar.

2021. Május 15. 10:00, szombat | Helyi

Legkésőbb csütörtök éjfélig lehet módosítani és beadni az szja bevallás tervezeteket

Néhány segítség a bevallás tervezet ellenőrzéséhez, módosításához.

2021. Május 14. 16:00, péntek | Helyi

Hat rábaközi önkéntes mentőszervezet nyert központi pályázati támogatást

Védőruházatra, tűzoltó járművek üzemeltetésére nyertek támogatást.

2021. Május 14. 13:00, péntek | Helyi

Szerszámgépeket lopott egy öntésmajori házból

A kapuvári járőrök három óra alatt elfogták a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét.