Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Február 18. 14:00, szombat | Külföld
Forrás: HVG TECH

A Microsoft bemutatta a mesterséges intelligenciával turbózott böngészőt

A Microsoft bemutatta a mesterséges intelligenciával turbózott böngészőt

Megkezdjük a gépekkel való értelmes, mindennapi szóhasználattal történő kommunikáció új korát.

Csomagajánlattal állt elő nemrégiben a Microsoft: nemcsak a még mindig kevesek által használt Bing keresőbe, hanem a pozitívabb fogadtatású, de szintén felhasználók tömegére váró Edge böngészőbe is beépítette a mesterséges intelligencia (MI) azon képességeit, melyektől az elmúlt hetekben hangos a világsajtó.

A világon ma száz internetezőből 93 ember a Google-t nyitja meg kereséseihez és mindössze 3 a Microsoft-féle Binget. Ugyanennyi emberből 64 használja a Google Chrome böngészőjét és alig 4-5 a Microsoft Edge böngészőjét. Ez régóta nem tetszik a Microsoftnak, a keresőpiacon lassan másfél évtizede nem talál fogást a Google-on.

Nem véletlen tehát, hogy a redmondiak szeme és pénztárcája is felcsillant, amikor már egészen világosan látszott, hogy a ChatGPT valami olyat hozhat a világnak, amelyről régóta, talán túl régóta csak jövő időben beszél mindenki: a gépekkel való értelmes, mindennapi szóhasználattal történő kommunikáció új korát.

Az emberi nyelvet értő és hasonló módon válaszoló ChatGPT az, melynek képességeit a Microsoft beépítette Bing keresőjébe és Edge böngészőjébe is – a régóta említett újdonságokat kedden este tette hivatalossá a vállalat, amely szerint a társalgási/beszélgetős mesterséges intelligencia segítségével új korszakot hoz az internetezés világába.

A felhasználók a ChatGPT-hez hasonlóan cseveghetnek majd a Binggel, kérdéseket tehetnek fel és természetes nyelven kapnak válaszokat.

Az izgalmas technológia alkalmazásának egyik lehetősége, hogy a felhasználó a hagyományos találati lista mellett, annak jobb oldalán látja az MI által természetes nyelven megfogalmazott választ a kérdésére, felvetésére.

A másik mód pedig az, hogy az ember úgy beszélget a Bing chatbotjával, mintha éppen ismerősétől szeretne megtudni valamit a Messengeren.

Ez az, ami miatt a Google-nél megnyomták a pánikgombot, ugyanis ha rákapnak a felhasználók, a főként a keresőjében megjelenített hirdetésekből élő cégnek újra kell gondolnia üzleti modelljét.

A bemutatón kiderült, hogy a web korábbi állapota alapján dolgozó ChatGPT-vel ellentétben az új Bing a legújabb hírekkel is tisztában van – ami teljes joggal elvárható egy kereskedelmi keresőszolgáltatástól. A redmondi megoldás a ChatGPT által használt GPT 3.5 helyett már egy „Prometheus Model” néven emlegetett GPT-verzióra épül. A The Verge technológiai oldal újságírói már kipróbálhatták a Microsoft újdonságát, beszámolójuk szerint a Bing az elmúlt percek eseményeivel is tisztában volt, válaszai a legfrissebb információkat figyelembe véve születtek.

Az Edge böngészőbe két új funkció érkezik. A Chat névre hallgató arra jó, hogy a felhasználó – ismét csak: természetes emberi nyelven írt szövegben – kérdéseket tegyen fel az Edge-nek az éppen megnyitott weboldal vagy online tárolt dokumentum tartalmával kapcsolatban. Így aztán ne kelljen átböngészni és értelmezni mondjuk egy 180 oldalas dokumentumot, majd az Edge átolvassa, és válaszol minden felmerülő kérdésre.

A Compose funkcióval pedig egy szövegíró asszisztens költözik a böngészőbe: néhány szóban megfogalmazott kérések, utasítások alapján megír egy komplett e-mailt vagy éppen Facebook-posztot. Itt nemcsak a témát adhatja meg a felhasználó, hanem választhat különféle stílusok közül (formális, informális, vicces stb.), és persze a bejegyzésről/e-mailről/bármilyen szövegről azt is eldöntheti, hogy rövidebb, közepes vagy hosszabb legyen.

Az új Bingre kíváncsi felhasználók ide kattintva kérhetik felvételüket a várólistára. A Microsoft ígérete szerint heteken belül milliók előtt nyitják majd meg az új keresési élményt.

Az Edge új képességei a fejlesztői verzióba már bekerültek, a közhasználatú főverzióba később érkeznek.

Hogy az újítások mekkora hatással lesznek majd a Bing kereső és az Edge böngésző piaci részesedésére, azt azért is nehéz megmondani, mert az is egészen biztossá vált, hogy Google Bard néven a nagy konkurens is készül valamivel.

További részletek a HVG-n

Ebből a cikkből megtudhatja, hogy 48 óra alatt egymillióan iratkoztak fel az új Bing kereső várólistájára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).