Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Április 16. 09:27, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

Miért beteg a magyar futball?

Miért beteg a magyar futball?

Ferenczi Attila előadása Szanyban.

Szabó Erik a Szany SE. edzőjének meghívására Szanyban tartott előadást Ferenczi Attila (játékelmélet kutató, fejlesztő, szakíró, tradíciókutató, futballtréner)

Ferenczi Attila futballforradalmár, labdarúgásunk hagyományainak kutatója, a stílusközpontú labdarúgás hazai képviselője.
Nagyon sok szakkönyve jelent meg, többek között:
- Az Ajax játékrendszer
- A 4-4-2-es átlós védekezés
- A Barcelona játékrendszer
- A kapus, mint csapatjátékos
- Labdarúgó controlling
- Futball filozófiák

Az előadáson a környező községek megyei I. osztályú, megyei II. osztályú csapatainak edzői, testnevelőtanárok, sőt Ausztriában edzősködő szakember, valamint ifjúsági és felnőtt labdarúgók, sportvezetők is részt vettek.

A rendezvényen megjelent Szijártó László is, aki 1971 és 1973 között a Szanyi Dózsa S.C. csapatában kezdte a labdarúgást. 1973-ban került a Rába ETO-hoz ahol 1979 és 1986 között 104 bajnoki mérkőzésen szerepelt győri színekben és egy gólt szerzett. Két-két alkalommal bajnok és ezüstérmes, egyszer bronzérmes lett a csapattal, egy alkalommal a magyar kupa győztese lett.

Ferenczi Attila három órás előadásában minden részletre kiterjedően adta elő mondanivalóját, melyben beszélt a magyaros stílusról, a különböző futballstílusokról, mi vezetett a magyarok mélyrepüléséig, mi lehetne a kiút. Többek közt azzal érvelt, hogy a magyar labdarúgás legsikeresebb éveiben volt önálló magyar játékstílus. Ebbe nem kizárólag a pályán mutatott játék taktakai elemeit, hanem az egész labdarúgás kultúrájárát, az utánpótlásnevelést, a sport szervezeti kereteit és a játékról vallott gondolkodást is beleértette. A probléma okát többek közt abban látta, hogy egyre inkább eltértünk ettől a ránk jellemző stílustól, másokat próbáltunk utánozni, és elveszítettük eredeti értékeinket. A kivezető út talán az lehet, hogy erre újra rá kell találni.

Csattanóként az Anglia-Magyarország 3:6 labdarúgó mérkőzés különféle elemzéseit mutatta meg a résztvevőknek, kiemelve azokataz elemeket, amikat akkoriban csak a magyar csapatoktól láthattak a nézők.

Végezetül a jelenlévők minden kérdésükre választ kaptak, majd megelégedéssel távoztak az éjszakába nyúló előadásról.

Címkék: foci, futball, szany

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.