Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2012. Március 14. 07:11, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Miért károsak a szervezetre az üdítőitalok?

Miért károsak a szervezetre az üdítőitalok?

Az üdítőital nem más, mint cukros víz, ami elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet – ez a tény már régóta ismert.

De vajon milyen hatást fejtenek ki a cukros üdítőitalok szervezetünkben, miért érdemes leszokni róluk? Ezeket az információkat gyűjtötte össze egy tanulmány, amelyről a Today Health számol be.

Egyrészt gyorsítják az öregedést. Legyen diétás vagy hagyományos, de minden kóla tartalmaz foszfátot, foszforsavat, amelynek túlzott fogyasztása szív-és veseelégtelenséghez, izomvesztéshez és csontritkuláshoz vezethet, ráadásul egy tanulmány azt állítja, hogy mindezek által felgyorsítja az öregedést.

Másrészt az égetett cukor rákot okozhat. Ugyanis egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a mesterséges színezékek rákkeltő hatásúak. Fogorvosok ráadásul felfedeztek egy „montain dew”-nak keresztelt szindrómát gyermekeknél, ugyanis náluk a túlzott vércukorszint üregeket okozhat a szájon belül. Emellett azt is megállapították, hogy a citrus alapú, valamint izotóniás italoknál az azokban megtalálható vegyi anyagok memóriazavarhoz, nagy mennyiségben való fogyasztása esetén idegi rendellenességhez is vezethet.

Nemcsak az üdítőital, a csomagolás is káros az egészségre. A biszfenol-A (BPA) az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, amelyet már összefüggésbe hoztak a hormonzavarral, a meddőséggel, az elhízás, valamint a rák bizonyos típusaival.

Ötödik okként a szakértők az édesítőszereket sorolják fel, amelyet a szervezet nem képes lebontani, így hosszú távon vízszennyezést is okoz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 11:03, péntek | Belföld

A szárazság miatt csökken a csemegekukorica termésátlaga

Ugyan továbbra is Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, de az idei termésátlagok az aszály miatt, különösen az öntözetlen területeken jelentősen csökkennek,

2022. Augusztus 12. 09:03, péntek | Belföld

A kórházban támadt rá válófélben lévő feleségére egy férfi, letartóztatták

A bíróság elrendelte a letartóztatását egy férfinak, aki a székesfehérvári kórházban rátámadt válófélben lévő feleségére - tájékoztatta a Fejér Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

2022. Augusztus 12. 07:54, péntek | Belföld

Balesetet szenvedett egy siklóernyős a Hármashatárhegyi repülőtér közelében

Siklóernyősöket sodort el a szél a Hármashatárhegyi repülőtér közelében csütörtökön kora este - közölte D. Tóth Norbert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére.

2022. Augusztus 12. 05:00, péntek | Belföld

A hétvégén is csak szórványosan várható csapadék

A hétvégén is csak szórványosan várható csapadék - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.