Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Április 01. 14:32, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

Miért kell egy községnek az állammal harcolnia?

Miért kell egy községnek az állammal harcolnia?

Az állami szervek a saját szabályaikat sem tartják be, megsértik a megállapodásokat.

Az M85 gyorsforgalmi út Győr-Csorna szakasza gőzerővel épül, reményeink szerint még az idén használhatjuk. Azt hihetnénk, ez mindenki számára csak örömet okoz, de a háttérben még az utolsó pillanatokban is komoly viták húzódnak.

- Azt hittem, hogy az eredeti megállapodásokat az építési engedély szerint mindenki betartja, de sajnos csalódnom kellett.- mondta Aller Imre Kóny polgármestere. Polgármesterként majdnem egy évtizednyi egyeztetési sorozatot küzdöttem végig, aminek eredménye a kónyi lehajtó és a falunk kiváló gyorsforgalmi út kapcsolata, amitől további fejlődést remélünk. Azonban még most, az utolsó pillanatokban is súlyos vitákat kell folytatnom a községünk érdekében azokkal az állami szervekkel, amelyek az eredeti építési engedély és az ahhoz kapcsolódó megállapodások felrúgásával semmibe veszik az itt élők érdekeit.

- Milyen szervekkel állnak vitában és milyen kérdésekben?

- Legfőbb vitapartnerünk a Közlekedési Koordinációs Központ (KKK), akikkel két ügyben támadtak itt a befejezés előtt nehéz vitáink. Az egyik az állam és az önkormányzatunk közti közútcsere. Az eddigi állami útként működő Soproni utca önkormányzati út lenne, az eddigi önkormányzati Új Élet utca pedig állami. Nagy a tétje a kónyi csomóponthoz tartozó két körforgalom közvilágításáról szóló vitának is.- válaszolt Aller Imre polgármester.

A gyorsforgalmi út építési engedélye szerint az útcserét végre kell hajtani. Mi ezt vállalnánk is, de jelenlegi állapotában nem vagyunk hajlandók átvenni az utoljára 1986-ban (!) felújított, ma már járhatatlan Soproni utcát a 2006-ban általunk felújított kiváló állapotú Új Élet utcáért cserébe. Ragaszkodunk ahhoz, hogy olyan állapotban kapjuk meg a Soproni utcát, amilyenben az Új Élet utcát átadjuk. Az utca lakói már petíciót is fogalmaztak, amit aláírásukkal is támogattak. Az állam tudva, hogy meg fog szabadulni ettől az utcától, korábbi folyamatos jelzéseink kéréseink ellenére egy ujjal sem nyúlt hozzá. A fotók bizonyítják a tarthatatlan állapotot. A KKK most azzal próbálkozik, hogy az építési engedélyben előírtak ellenére ne legyen útcsere, így marad nekik egy leendő zsákutca, az önkormányzatunkra meg rá akarnak terhelni egy forgalmas állami utat. Mi nem vagyunk felkészülve állami útkezelői feladatok ellátására. Ebben az ügyben levelet írtam a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nek, a Közlekedési Koordinációs Központnak és a Magyar Közút Nzrt-nek, de a mai napig senkitől nem kaptam választ.

A gyorsforgalmi út komoly közlekedési csomópontot kap Kóny mellett, ami nem csak Kóny, hanem a térség több településének útkapcsolatát kiszolgálja (tóközi falvak, Bágyogszovát). A szabvány szerint ilyen csomópontot ki kell világítani. A közvilágítás érvényes engedéllyel rendelkezik, része az EU projektnek, pénzzel támogatja az Európai Unió. Kóny Község Önkormányzata majdnem évi egymillió forintos költséggel vállalta ez egyik –belterületen lévő- körforgalom villanyszámlájának kifizetését. A KKK azonban felmentést kért és kapott a szabvány alól, így „költségtakarékossági okokból” nem építik meg a körforgalmak közvilágítását.

- Ez a lépés számunkra elfogadhatatlan, az meg különösen felháborító, hogy nyomást gyakorolnak ránk, hogy mi is fogadjuk el a közvilágítás elhagyását. Erre nem vagyunk hajlandók. A közvilágítás kiépítésére is ad az EU támogatást. Ha nem építik meg, azt a pénzt vissza kell adni. Tán nem valami másra akarják ezt a pénzt elkölteni? Miért egy ilyen forgalmas, sok települést kiszolgáló csomópont megvilágításán spórolnak? A bágyogszováti kereszteződést a gyorsforgalmi út mellett a jelentősen csökkenő forgalmú 85-ös főúton ki fogják világítani, az áramszámlát is az állam fizeti. Ott miből telik erre?
Tűrni kénytelenek leszünk, hogy a nagy forgalmú csomópontban nem lesz közvilágítás, de azt senki várja tőlünk, hogy ezzel még egyet is értsünk! Az emberéletben, egészségben, anyagiakban esetlegesen keletkező károkért minden felelősség azokat terheli majd, akik ezt a döntést meghozták, Kóny Önkormányzata ebben a felelősségben semmilyen mértékben nem osztozik.- jelentette ki felháborodottan a polgármester.

- Megkeseredik a szánkban az út megépítése iránti öröm. Az állami szervek hosszú évekig tartó eljárásokkal előkészített, szabványok, szabályok szerint kialakított megállapodásokat rúgnak fel, áthágják a saját maguk által alkotott szabályokat, semmibe veszik egy 2700 lelkes falu lakóinak érdekeit. Ez a vita csak most kezdődött, semmiképpen nincs ezzel vége. Minden lehetséges eszközzel küzdeni fogunk az érdekeinkért.- mondta zárásképpen Aller Imre polgármester.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.