Városlista
2022. december 4, vasárnap - Barbara, Borbála

Hírek

2012. Január 06. 14:27, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Milyen apró lesz a számítógép, ha ekkora a vezeték?

Milyen apró lesz a számítógép, ha ekkora a vezeték?

A hajszálnál tízezerszer vékonyabb vezetéket hoztak létre ausztrál kutatók; elektromos tulajdonságai megegyeznek a rézével, így alkalmas a jövő nagy teljesítményű, kisméretű számítógépeinek felépítésére.

Az amerikai Science tudományos folyóiratban ismertetett eredmény az első, amikor egy atom magasságú, négy atom szélességű vezetékkel sikerült ugyanúgy elektromos töltést továbbítani, mint a hagyományos vezetékekkel.

A fejlesztés újabb lépést jelent az egészen kis méretű elektronikus eszközök és a kvantumszámítógép felé. Rámutat az eredmény arra is, hogy a számítógépipar még mindig csupán gyerekkorát éli, egyre nagyobb teljesítményű berendezések készülhetnek, amelyek jóval gyorsabban továbbítanak sokkal nagyobb mennyiségű adatot, mint a jelenlegi, bináris kódot alkalmazó digitális számítógépek.

„A számítógépekhez szükséges chipek mérete egyre zsugorodik a félvezetőiparnak köszönhetően, ami lehetővé teszi, hogy egyre kisebb, ugyanakkor nagyobb teljesítményű számítógépek épüljenek. A határán vagyunk, hogy egyedi atomokból készüljenek tranzisztorok” – magyarázta Michelle Simmons, az ausztráliai Sydney-ben működő Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője.

Egy kvantumszámítógép gyakorlati megépítéséhez azonban meg kell oldaniuk a szakembereknek az egyes elemek vezetékkel való összekötését is, ehhez pedig ugyancsak atomi méretekre van szükség. Az atomi méretű vezetéket pásztázó alagútmikroszkóp (STM) technikát alkalmazva szilíciumkristályban feszítették ki úgy, hogy utóbbiba foszforatomokból álló láncot helyeztek. „Ez a technika nem csak azt teszi lehetővé számunkra, hogy láthassuk az egyes atomokat, de mozgathatjuk és adott pontokra is elhelyezhetjük azokat” – foglalta össze Bent Weber kutatásvezető.

A megépített nanovezetékek vastagsága 1,5 és 11 nanométer között volt (a nanométer a méter milliárdod része). A következő kísérletekben a vezeték az elektromos töltés szállítására ugyanolyan alkalmasnak bizonyult, mint nagyobb méretű elődei.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 04. 11:13, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: a kormánynak az energiaárak mellett az ellátásbiztonságért is harcolnia kell

Nem csupán az olaj és gáz árának emelkedése ellen kell harcolnia a kormánynak, hanem az ellátás biztonságát is garantálnia kell.

2022. December 04. 11:10, vasárnap | Belföld

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

Szombat este St. Louisban ünnepélyes keretek között beiktatták a sakkozók Hírességek Csarnokába Polgár Juditot, minden idők legjobb női játékosát.

2022. December 04. 08:39, vasárnap | Belföld

AM: a vadhús fenntartható, természetes, egészséges és hazai

2022. December 04. 08:37, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól

Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól - közölte hivatalos Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter szombaton.