Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Május 18. 20:07, csütörtök | PR
Forrás: 24/7

Milyen gyakran szükséges olajszűrőt cserélni?

Milyen gyakran szükséges olajszűrőt cserélni?

És miért van erre szükség?

Ha gyakran foglalkoztatja a kérdés, hogy mi a teendő egy piszkos olajszűrővel, de akár azon is sokat gondolkodik, hogy mikor időszerű ennek az alkatrésznek a cseréje, akkor érdemes az alábbiakat is tovább olvasnia.

Mi az olajszűrő feladata?

Az olajszűrő elsőre talán nem tűnik túl fontos alkatrésznek, de kicsit közelebbről megnézve máris megnő a jelentősége. Ahhoz, hogy a motor megfelelően működhessen, olajra van szüksége, lehetőség szerint tiszta olajra. Miközben a motorban kering ez az elengedhetetlen folyadék, különféle szennyeződések kerülnek bele, amik csökkentik a hatékonyságát. Fémrészecskék, por, szén, hamu, de akár a korom is bekerülhetnek a rendszerbe, károsítva a motort, ha az olajszűrő nem működik. Tehát az egyik legfontosabb feladata ennek az alkatrésznek, hogy tisztán tartsa az olajat, hogy a motor hosszabban és jobb teljesítménnyel működhessen, alacsonyabb fogyasztás mellett. Mindemellett gondoskodik arról is, hogy a kenés megfelelően történjen, azaz éppen időben és éppen a megfelelő helyen. A szennyezett, nyúlós motorolaj minderre nem alkalmas. Tehát az olaj minősége befolyásolja a kenés milyenségét, illetve a motor hűtésének mértékét is. A speciális adalékanyagoknak köszönhetően a desztillált nyersolajból olyan motorolaj válik, ami hozzájárul a motor védelméhez és a megfelelő működéséhez. Az olajszűrővel kapcsolatos információk az autoalkatreszek24.hu oldalról származnak.

Mikor jön el az olajszűrő cseréjének az ideje?

Ha szeretnénk az olajszűrő élettartamát valamelyest megnövelni, néhány lépést tehetünk ennek érdekében. Az egyik ilyen dolog, ami viszonylag könnyen kivitelezhető akár szakember segítsége nélkül is, ha rendszeresen ellenőrizzük az olajszintet, illetve bizonyos időközönként biztosítjuk az olajcserét. Fontos tudni, hogy az olajszűrőt nem lehet javítani. Az olajszűrő maximális élettartama 10000 - 15000 km közötti általában, és nagyjából ezek a számok érvényesek a motorolajra is, de abból baj nem lehet, ha többször ellenőrizzük. Különösen azért mert ezek a számok az autó típusától, illetve annak használatától is függnek. A pontos számok szerepelnek a gyártó leírásában. Igyekezzünk mindig olyan márkájú olajat választani, amit a gyártó is ajánl, hiszen a gyengébb minőség megbosszulja magát. Éppen ennyire fontos, hogy próbáljunk a motor használatakor is körültekintőek lenni, azaz ne alacsony fordulatszámon használjuk az autót.

Milyen jelei vannak az olajszűrő meghibásodásának?

Ahogy azt fentebb is írtuk, az olajszűrőt bizonyos időközönként le kell cserélni. Ezt célszerű akkor megtenni, mikor olajcserére kerül sor. Mindez azért fontos, mert az elhasználódott szűrő nem tudja megfelelően végezni a dolgát, és ezzel a motor védelme is csökken. Ha nem vagyunk szakértői az olajszűrő működésének, akkor is vannak olyan jelek, amik a meghibásodásra utalnak. Amennyiben az olajnyomáslámpa világít a műszerfalon, az például könnyen lehet emiatt. Ha megváltozik a kipufogógáz színe, vagy éppen fémes zajok szűrődnek ki a motorház alól – ez utóbbi természetesen a megszokottól eltérő hangokra vonatkozik, és minden esetben azonnali vizsgálatot igényel. Éppígy utalhat erre, ha az autó motorja túlmelegedik, de akár az is, ha a korábban megszokotthoz képest megnövekedik az autó olajfogyasztása. Ha kicsit jobban értünk a témához, akkor kezdhetünk gyanakodni, ha a szűrőház térfogata megnő. Az olajszűrő meghibásodásához a következők vezethetnek: ha nem megfelelő minőségű kenőanyagot használunk, ha nincs rendszeres karbantartás, azaz nem megfelelő időközönként történik az alkatrészek cseréje, illetve ez hibásan zajlik. Az is gond lehet, ha rossz minőségű szűrő használunk, illetve ha nem rendeltetésszerű a használata, rosszul történt a beszerelése.

Hogyan cseréljük le az olajszűrőt?

Ahogy az az eddigiekből is kiderült, az olajszűrő szakszerű és időben történő cseréje rendkívül fontos a motor optimális működése és védelme, hosszú élettartama szempontjából. Ez a műveletet otthon is végre tudjuk hajtani, de szerencsésebb, ha szakember segítségét kérjük, mivel némi gyakorlati tudásra és tapasztalatra is szükség van a cseréhez. Ha gyakorlat nélkül, de mi magunk szeretnénk elvégezni a cserét, az alábbiak szerint járjunk el.

Nagyon fontosak az előkészületek, éppen ezért ez legyen az első lépésünk. Az összes szükséges eszközt és anyagot rendezzük el. Amire szükségünk lesz: az új olajszűrő, olaj, olajleeresztő tartály, szűrőkulcs, védőkesztyű, olajfogó kendő, valamint az autó emeléséhez egy emelőt vagy alátámasztó. A művelet a következőképpen alakul.

Indítsuk be az autót, hogy felmelegedjen a motor, tehát hagyjuk járni néhány percig, hogy az olaj kissé felmelegedjen. Ez segít, hogy könnyebben távolítsuk el az olajat és a szűrőt is. A forró olajjal óvatosan kell bánni, eresszük egy tartályba, miután finoman kitekertük a leeresztő csavart. Ha az összes olaj kifolyt, folytassuk az olajszűrő cseréjével. Helyezzük a szűrőkulcsot az olajszűrőre, majd forgassuk el az óramutató járásával ellentétes irányban, hogy ezzel a mozdulattal eltávolítsuk a régi szűrőt. Ha ez megtörtént, tisztítsuk le a felületet, majd kenjük be friss, tiszta olajjal valamelyest az új szűrő tömítőgyűrűjét, mielőtt a helyére tennénk. Ezután szorítsuk rá kézzel majd a csavarkulcs segítségével.

Az olajtöltő sapka eltávolítása után tölthetjük a friss olajat amotorba, ehhez használjunk olajszintjelzőt vagy mérőpálcát. Végül ellenőrizzük, hogy mindent megfelelően lezártunk, kellően szorosra húztunk. A motor beindítása után a műszerfalon is láthatjuk a nyomásjelzőt, ami a munkánk sikerességét mutathatja. Az olajszűrő cseréjével kapcsolatos információk a hu.avtotachki.com oldalról származnak.

Címkék: olajszűrő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:10, péntek | PR

A multifunkcionalitás a stílusjegyek kombinálásában is nyerő választás!

A mai gyors tempójú világban, ahol minden perc számít, a többfunkciós ruhadarabok és kiegészítők kiemelkedő szerepet kapnak a divatiparban.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből