Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. December 12. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Mindenki megérdemel egy új esélyt

Mindenki megérdemel egy új esélyt

Szociális ellátó intézményt hozott létre a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Csornán.

- A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió már több mint 12 év tapasztalattal rendelkező, egyházi jogi személy, amely közel kilenc féle szociális alapszolgáltatást nyújt több mint 200 településen - kezdte szervezetük bemutatását Hajzer Angelika regionális vezető. Az elmúlt két és fél évben 25 Új Esély Központ nyílt országszerte, köztük a csornai Új Esély Központ is, amely idén szeptemberben kezdte meg a működését a Gyöngyvirág utca 1. szám alatt. Célunk az, hogy segítséget nyújtsunk olyan embereknek, akik olyan lelki és mentális problémákkal küzdenek, amit önmaguk egyedül nem tudnak megoldani, és ez már negatív hatással van az életminőségükre.

- A Csornai Új Esély Központban a szenvedélybeteg részlegen jelenleg 33, a pszichiátriai részlegen 35 fő ellátottunk van - mondta Hutter Bernadett intézményvezető. Az év 365 napján nyitva vagyunk reggel 7-től este fél nyolcig, úgy, hogy délelőtt és délután felváltva működik a két részleg. Munkatársainkat tekintve 5 főállású és egy részmunkaidős alkalmazottal dolgozunk, valamennyien szociális végzettségűek, fenntartónk a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió.

- Milyen problémákkal küzdő emberek jelentkezését várják, ők hogy tudnak jelentkezni, segítséget kérni?
- Személyesen, telefonon is lehet tőlünk segítséget kérni, akár maga a segítségre szoruló ember is jelentkezhet, de családtag is kérhet segítséget, ha úgy érzi, valamelyik családtagjával probléma van - válaszolta Hutter Bernadett. Az önkormányzat Családsegítő Központjával, a Margit Kórházzal, a fogyatékkal élők nappali ellátását végző intézménnyel is van kapcsolatunk. Kiemelném a pedagógiai szakszolgálattal megkezdett együttműködésünket, aminek során segíteni szeretnénk a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek szüleinek. Szeretnénk elindítani egy önsegítő csoportot az SNI-s gyermekek szüleinek, hogy kapjanak szakmai segítséget, és tudják segíteni egymást tapasztalatcserével.
Az a tapasztalatom, hogy az emberek nagyon hasonló problémákkal küzdenek, de nem szeretnek erről beszélni, mert úgy szocializálódtunk, hogy maradjon minden a négy fal között. Pedig már az is könnyebbséget ad, ha az ember elkezd a problémájáról beszélni, és tapasztalja, hogy ezzel nincs egyedül, másoknak is vannak hasonló problémái.

- Mi nem egy egészségügyi intézmény vagyunk- folytatta Hajzer Angelika, nem betegeket kezelünk, hanem a klienseink lelki és mentális egészségét fejlesztjük, azáltal, hogy a szociális munka segítségével a klienseink problémáiban, elakadásaiban támogatást nyújtunk, közösséget építünk, különböző képzések, és foglalkozások mentén megküzdési kompetenciákat fejlesztünk, életvezetési kérdésekben egyéni tanácsadásokat nyújtunk, hogy meg tudják őrizni a lelki egészségüket, vagy egy hosszabb betegség után vissza tudjanak integrálódni a társadalomba. Ez a mi küldetésünk.
Hozzánk minden csornai lakos bejöhet, aki úgy érzi, hogy az életében egy olyan probléma, nehézség, elakadás jelent meg, amivel nem tud megküzdeni: például elvesztette a munkáját, egy hozzátartozóját, vagy éppen nehéz anyagi helyzetbe került.
A hozzánk fordulóknak egy konzultáció után egy kérelmet kell kitölteniük, amivel felvesszük őket az ellátásunkba, így a szolgáltatásainkat ingyenesen tudják igénybe venni. A szolgáltatásaink keretén belül lehetőség intézményünkben fürdeni, aki ezt otthon nem tudja megtenni, vagy például a mosógépünkkel kimosni a ruháit, de kedvezményes áron ebédet is biztosítunk a szolgáltatásaink mellé – mondta Hutter Bernadett az intézmény vezetője.

-Mik a további terveik helyben?
- Két területen vannak komolyabb elképzeléseink. Egyrészt szeretnénk feléleszteni a csornai kábítószer elleni fórumot, valamint a társszervekkel együttműködve segítséget nyújtani a családon belüli erőszak áldozatainak. Továbbá különböző önsegítő csoportok elindítását is tervezzük.

- Végül az utolsó kérdés, Önöknek hogy tudnak segíteni azok, akiknek ez módjukban áll?
- Már az intézmény kialakítása során is kaptunk segítséget, hiszen az IKEA Magyarország Kft. 2.000.000 forint értékű támogatást nyújtott az intézmény családias kialakítására- válaszolta Hajzer Angelika. Nagy segítség lenne jövőben, ha a helyi nagyobb vállalkozásokkal is tudnánk együttműködni a munkahelyi well-being, a dolgozóik jól-léte, mentális egészsége érdekében, a munkahelyi pszichoszociális kockázatok csökkentése és a dolgozói teljesítmény növekedése céljából.
Természetesen tárgyi felajánlásokat is szívesen fogadunk, élelmiszert, tisztálkodási szereket, ruhákat, játékokat, amiket az ellátottaink kapnak meg.

- Hol és hogyan lehet jelentkezni?
- Személyesen az Új Esély Központunkban a 9300 Csorna, Gyöngyvirág utca 1. szám alatt, valamint telefonon a 06/70/953 6478 számon, e-mailben pedig a csorna@btesz.hu címen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.