Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 09. 12:25, vasárnap | Belföld
Forrás: ujasz.hu

Mint az ötvenes években: újra vannak csikkszedők

Mint az ötvenes években: újra vannak csikkszedők

Elszegényedett újra az ország

" Mi vagyunk a csikkszedők, Új szabadszakszervezetet szervezünk,
Jelszavunk csak mindig egy,
Sok csikk az sokra megy !
Régi népszerű sláger azokban az időkben született, amikor akkora volt a szegénység, hogy a dohányos emberek, az utcáról szedték fel az eldobott csikkeket, hogy aztán azokból a maradék dohányt összegyüjtve, újra cigivé sodorják. Ezeket az időket emlegetik Magyarországon, hárommilló koldus országaként.
Ma kevésbé esik arról szó, hogy hány millió koldus országa lettünk.Egy azonban biztos, újra megjelentek Budapest utcáin, - feltehetően vidéken is - a cigaretta csikkekre vadászó csóró emberek. Hiába akarják leszoktatni a megrögzött dohányosokat, állandó áremeléssel, visszataszító képekkel illusztrált cigis dobozokkal, aki eddig is fújta a füstöt, nem hagyja abba. A magas dohányárakat viszont sokan nem tudják fizetni, így jött újra divatba a régi nóta : a csikkszedés. Sajnos ez a módszer igen nagy kosszal, mocsokkal jár. A csikkszedők a guberálást úgy oldják meg, hogy kiborítják az utcai kukákat, abból kiszedik a még használható cigaretta csutkákat, a kukák tartalmát pedig otthagyják a flaszteron. Nem lett eredményes a dohányzási tilalom sem. Hiába ijesztgették a cigizőket magas pénzbüntetésekkel. Szívják a " stabot " a busz és villamosmegállókban ( még a BKV dolgzók is ... ) vendéglőkben, kocsmákban, mint régen. Talán rájöttek az illetékesek, hogy a dohányfogyasztásból jön be a legtöbb " dohány."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk