Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 07. 18:17, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Miskolci polgármesteri hivatal: nincs külön feladat a kivándorolt romák visszatérése kapcsán

Miskolci polgármesteri hivatal: nincs külön feladat a kivándorolt romák visszatérése kapcsán

A miskolci polgármesteri hivatal szerint a települési önkormányzatoknak nincs olyan külön feladatuk, amelyre fel kellene készülniük annak kapcsán, hogy a Jobbik szerint hamarosan több ezer, Miskolcról Kanadába kivándorolt roma fog visszatérni korábbi lakhelyére.

A polgármesteri hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye a Jobbik pénteki sajtótájékoztatójára reagált, amelyen Jakab Péter, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és miskolci szervezetének alelnöke közölte: arra szólítják fel a megyeszékhely vezetését, ne adjon se önkormányzati ingatlant, se lakcímkártyát a visszatérő romáknak. A jobbikos politikus azt mondta: az elmúlt években mintegy négyezer miskolci cigány vándorolt ki Kanadába, de az ottani jogszabályváltozások miatt hamarosan visszatérnek.
Vajon felkészült-e Miskolc a fogadásukra? - tette fel a kérdést Jakab Péter. Szerinte minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni a "visszamenekülők" újbóli letelepedését a városban.
A miskolci polgármesteri hivatal közleményében utalnak rá, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény is kimondja: a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata. A dokumentum szerint a kérdéses esetben a települési önkormányzatoknak nincs olyan külön feladatuk, amelyre előre fel kellene készülni.
A visszatérő családok veszélyeztetett gyermekeinek intézményi elhelyezését a gyámügyi osztály közreműködésével meg kell oldani - olvasható a közleményben. A teljes család elhelyezését az Ökumenikus Segélyszervezet Családok Átmeneti Otthona biztosíthatja, az anya és gyermek együttes befogadására pedig a Miskolci Gyermekvédelmi Központban van lehetőség. Azoknak, akiknek nincs gyermekük, a hajléktalanellátást nyújtó szervezetek tudnak segíteni.
A felsorolt elhelyezési formák - kivéve, ha a gyermek veszélyeztetett - igénybevétele önkéntes, hivatalból elrendelni nem lehet - hangsúlyozta a hivatal.
Az MTI washingtoni tudósítója szeptember 2-án adott hírt arról, hogy kétszázhuszonkétmillió dollárjába (csaknem 51 milliárd forintjába) kerülhettek tavaly Kanadának a "színlelt" magyar menekültek. A legtöbb menedékkérő roma Miskolcról érkezett. A kanadai határőrizet úgy tudja, hogy ebben a városban összpontosul "az a nagyléptékű és szervezett erőfeszítés, amely Kanadába küldi az embereket menekültstátust kérni".

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során