Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Március 19. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: NAV

Mit kell tudni a gépjárműadóról?

Mit kell tudni a gépjárműadóról?

Változott az adó befizetési határideje.

Gépjárműadót kell fizetni a belföldi forgalomban lévő, a magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjármű és a pótkocsi után.

2024. január 1-jétől az éves adót egy összegben kell megfizetni, április 15-ig. Az éves adóra a természetes személyek a tárgyév június 30-ig évente egyszer maximum 5 havi pótlékmentes részletfizetést kérhetnek.

Az időarányosan megállapított adót a határozat kézhez vétele után, annak a véglegessé válásától számított 15. napig kell megfizetni. A határozat a fellebbezési határidő lejárta utáni napon válik véglegessé, ha ellene nem fellebbeztek.

A gépjárműadót a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára kell megfizetni.

Az éves adót a járműnyilvántartásban az év első napján szereplő üzembentartó, ha nincs ilyen, akkor a tulajdonos köteles megfizetni.

Az időarányos adót – év közben, újonnan vagy újra forgalomba helyezett gépjárműnél – a járműnyilvántartásban a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján szereplő üzembentartó, ha nincs ilyen, akkor a tulajdonos köteles megfizetni.

Ha a járműnyilvántartás szerint egy gépjárműnek több üzembentartója, esetleg több tulajdonosa van, akkor az éves vagy időarányos adót az fizeti, akinek a nevére a forgalmi engedélyt kiállították.

A fizetendő éves vagy időarányos gépjárműadóról a NAV első alkalommal határozatot, majd a következő években – ha nem volt változás – tájékoztatást küld.

Ha a tulajdonos magánszemély meghal vagy a tulajdonos cég megszűnik, és a következő év első napján a járműnyilvántartásban még mindig az elhunyt személy vagy a megszűnt szervezet szerepel tulajdonosként, az adót az fizeti, aki a haláleset vagy megszűnés napján a hatósági nyilvántartásban nem üzembentartó tulajdonosként szerepel. Ha nincs ilyen, akkor az, akit az adóalany halála, illetve megszűnése után elsőként tulajdonosként bejegyeztek.

A fizetendő éves adóról a NAV az éves adómegállapítás keretében küld tájékoztatást.

I betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott gépjármű után az adót az fizeti, akinek a nevére a rendszámtáblát a hatóság kiadta. Az egyszeri adótételről a NAV határozatot küld.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás