Városlista
2023. október 4, szerda - Ferenc

Hírek

2014. Július 14. 06:00, hétfő | Belföld

Mitől érvényes egy végrendelet? – Jogos kérdés

Mitől érvényes egy végrendelet? – Jogos kérdés

Otthon készített végrendelet érvényes-e? Erre kérdezett rá az onlinejogsebesz.hu szakértőinél egy olvasó. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Végrendelettel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Otthon készített végrendelet érvényes-e (esetleg tanuk aláírásával), ügyvédi aláírás nélkül?
A választ nagyon köszönöm.

2014. 06. 06.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Az otthon készített végrendelet s lehet érvényes, ha az alábbiakat betartják.

7:17. § [Az írásbeli magánvégrendelet alaki érvényességi feltételei]

(1) Az írásbeli magánvégrendelet alaki szempontból érvényes, ha készítésének ideje az okiratból kitűnik,
továbbá ha a végrendelkező azt
a) sajátkezűleg írt végrendelet esetén elejétől végéig maga írja és aláírja;
b) más által írt végrendelet esetén két tanú együttes jelenlétében aláírja, vagy ha azt már aláírta, az aláírást két tanú előtt, azok együttes jelenlétében a magáénak ismeri el, és a végrendeletet mindkét esetben a tanúk is - e minőségük feltüntetésével - aláírják; vagy
c) a sajátkezűleg írt vagy más által írt végrendeletet aláírja, és akár nyílt, akár zárt iratként a közjegyzőnél - végrendeletként feltüntetve - személyesen letétbe helyezi.

(2) A több különálló lapból álló sajátkezűleg írt írásbeli magánvégrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látták el.

(3) A több különálló lapból álló más által írt írásbeli magánvégrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látták el, továbbá ha minden lapját a végrendelkező és mindkét tanú aláírta. Javaslom azonban a nagyobb biztonságot jelentő közokiratba foglalást, vagy az okirat közjegyzők által vezetett országos nyilvántartásba vételét, ami megakadályozza az okirat eltűnését.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Nádas Gábor
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 04. 07:10, szerda | Belföld

GFM: az Európai Unió jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását

Jó úton halad a Dunaferr megmentése, az Európai Unió jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kedden az MTI-vel.