Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Október 29. 11:09, szerda | Életmód
Forrás: Violet C. Landers

Morbid süteményötletek Halloween-re!

Morbid süteményötletek Halloween-re!

A Halloween-t sokan pogány, amerikai ünnepnek tartják, mégis egyre többen ünneplik. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt jó szórakozás. A sütőtök faragás és jelmezbe bújás előtt, íme pár remek borzongató süteményötlet.

Halloween- i sírkert, azaz Somlói galuska kicsit másképp

Hozzávalók (5 főre)
A tésztához: 6 db tojás; 6 ek porcukor; 6 evőkanál finomliszt; 1 ek cukrozatlan kakaópor; 1 csipet só

A vaníliakrémhez: 3 db tojássárgája; 5 dl tej; 3 ek cukor;1 db vaníliarúd (kikapart magjai); 1 evőkanál étkezési keményítő

A csokiöntethez: 10 dkg vaj; 10 dkg cukor; 3 ek cukrozatlan kakaópor; 2 ek tej (hideg)

A tálaláshoz: 150 ml habtejszín

Először is két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, illetve a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.

Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10-12 perc alatt (tűpróba!) megsütjük a piskótákat (egymás után).

A mazsolát rumba áztatjuk, majd elkészítjük a vaníliakrémet. A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk teával, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet. Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egész éjszakára ott felejtjük és így közben az ízek összeérnek.
Tejszínhabbal bekenjük a tetejét és kakaóporral finoman leszitáljuk, majd babapiskótákat félbevágunk és kakaósziruppal feliratokat írunk rá (pl. RIP, nevek, évszámok, keresztek és egyéb motívumok) ezeket pedig a tésztába „szúrjuk”. Ezzel el is készült a „temető”.

Halloween ujjak
12 személyre, elkészítési ideje körülbelül 60 perc. Nehézségi foka: könnyű

Hozzávalók:

20 dkg liszt; 15 dkg dió; 20 dkg vaj; 2 db tojássárgája; 10 dkg porcukor; csipetnyi só; pár szem mandula; piros ételfesték

Elkészítése:
A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, 1 órára hűtőbe tesszük, majd szép rudacskákat formázunk belőle, azután jól elcsúfítjuk. Így születnek a girbe-gurba boszorkányujjak, majd felezett mandulával körmöket nyomunk rájuk, picit megkenjük tojássárgájával, és 175 fokon megsütjük. Ha piros körmöket szeretnénk, a mandulát előtte 20 percre áztassuk ételfestékbe!

Mézeskalács Halloweenre

Hozzávalók:

20 dkg méz; 10 dkg cukor; 5 dkg vaj; 2 tojás; 50 dkg liszt; 1 csomag sütőpor; 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék; 20 dkg porcukor átszitálva; 1 tojásfehérje; ételszínezék

A mézet, a cukrot és a vajat összemelegítjük, de ügyelünk rá, hogy ne forrjon fel. Kihűtjük, és belekeverjük a tojásokat, a fűszerkeveréket, majd a sütőporral elkevert lisztet. Először csak keverjük, majd jól átgyúrjuk.

A tésztát legalább 30 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. 180 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt megsül.

Amikor teljesen kihűlt, megcsináljuk a cukormázat. A porcukrot habosra keverjük a tojásfehérjével, több részre osztjuk, és ízlés szerinti ételfestékkel megszínezzük. A mézeskalácsokat színezett cukormázzal, csokigolyókkal, francia drazséval vagy gumicukorral díszíthetjük.

Jó szórakozást, jó étvágyat Mindenkinek!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 19:00, vasárnap | Életmód

Virágzó pompa erőfeszítés nélkül

Muskátliültetés- és gondozás egyszerűen!