Városlista
2022. szeptember 26, hétfő - Jusztina

Hírek

2018. Április 26. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt

Most kiderül, elég gondosak voltunk-e ősszel

Most kiderül, elég gondosak voltunk-e ősszel

Tavaszi vizes teendők

Itt az ideje, hogy levegyük a téli szigetelést a vízmérő aknáról és jól kiszellőztessük azt. A bejövő vízvezetéken nyissuk vissza az elzárt főcsapot és ellenőrizzük, szivárog-e valahol a víz. Nézzük meg a vízmérőt. Ha az üveg alatt buborékot látunk, nincs ok aggodalomra, ha pedig bepárásodik, az akna szellőzetése után elmúlik. Sajnos a szilánkos, repedt üveg a vízmérő elfagyásának biztos jele. A fagyveszélynek leginkább a fűtetlen, télen nem használt ingatlanok voltak kitéve. Mivel a vízmérő fagyvédelme a tulajdonos feladata, így az elfagyott vízmérő pótlásának költsége is a tulajdonost terheli.

Ha Önnél megtörtént a baj, akkor a vízmű diszpécserszolgálatán a 96/311 753 telefonszámon jelentheti be a vízmérő elfagyását, a további teendőkről is itt kaphat felvilágosítást.

Ha a vízaknában minden rendben van, érdemes az ingatlan belső csőrendszerét is ellenőrizni. Odabent a házban zárjuk el a vízvételi helyeket, (vízcsapokat, wc tartályt,) majd ellenőrizzük vízmérőt. Ha a vízmérő kis kereke így is pörög, akkor az csőtörésre utal, vagyis valahol szökik a víz a hálózatból. Ha így van, hívjunk mielőbb vízvezeték szerelőt, hogy ingatlanunkat megvédjük a súlyosabb felázástól, és az elfolyó víz ne okozzon további többletköltséget. A csőtörés megjavításáig pedig mindenképpen tartsuk zárva az aknában lévő főcsapot. .

És még ez fontos dolog: mielőtt a hétvégi házban ivásra vagy főzésre használnánk a vizet jó alaposan folyassuk ki a csapokat, távolítsuk el a házi bekötő vezetékben lévő állott, pangó vizet, így élvezhetjük a vezetékes víz friss és üdítő ízét.

Mélyebb fekvésű ingatlanokon előfordulhat, hogy a pincében megjelenik a talajvíz. Kockázatos dolog kiszivattyúzni a pincében feljött talajvizet, mert a visszapótlódó víz kimoshatja az alapzatban található homokot és megcsúszhat az egész ház vagy egyik fala repedhet meg utána. Szakemberek szerint a talajvízzel elöntött pincékben amíg van utánpótlása a víznek szinte lehetetlen azt eltávolítani. Amikor majd a talajvíz szintje csökken, magától visszahúzódik majd a víz a pincékből. Ami esetleg magától nem tud visszaszivárogni, azt a környező árkokba ki lehet szivattyúzni, de csak akkor, ha azokból már levonult a talajvíz és üresek.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 26. 09:00, hétfő | Helyi

Véradás a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2022. Szeptember 25. 16:55, vasárnap | Helyi

Felismeri a tolvajt?

A nyomozók az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

2022. Szeptember 23. 18:00, péntek | Helyi

A Páli lakatos állásajánlata!

Jelentkezzen!

2022. Szeptember 23. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?