Városlista
2023. szeptember 29, péntek - Mihály

Hírek

2018. Január 11. 09:45, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Most nincs viharos szél és hófúvás, de még lehet

Most nincs viharos szél és hófúvás, de még lehet

A tömeges bejelentések kezelését gyakorolták.

Az időjárás most nem idézi az igazi januárt nincs hófúvás, de a karácsony előtti szélviharok rengeteg munkát adtak a tűzoltóknak. Ilyen esetekben tömegesen érkeznek a bejelentések, mindenkinek a saját kára, vagy a környezetében tapasztal probléma a legfontosabb. A tűzoltóság ügyeletén viszont nem csak regisztrálni kell a bejelentéseket, hanem fontossági sorrendet kialakítani, és aszerint veszényelni a tűzoltókat az egyidejűleg bekövetkező különböző káreseményekhez. Erről tartott gtyakorlatot a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság január 10-én a megyei műveletirányítók és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok ügyeletesei részére. Szerencsénkre egyelőre csak egy feltételezett helyzetet gyakoroltak.

A gyakorlat célja a műveletirányítás és a tűzoltó-parancsnokságok ügyeleteseinek felkészítése a hirtelen megnövekedő bejelentések kezelésére, valamint az igazgatóság és a tűzoltó-parancsnokságok ügyelet megerősítési gyakorlatának és az informatikai hálózat teherbírásának tesztelése.

A gyakorlat feltételezése szerint megyénkben széllökés és a hófúvások veszélye miatt a meteorológiai szolgálat a délelőtti órákban piros riasztást, majd narancssárga előrejelzést adott ki megyénkre. Az előrejelzés szerint veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek lehetnek, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 110 kilométer per órát, heves hófúvás várható károkozó szél, havas-jeges útszakaszok kíséretében, valamint magas hótorlaszok is várhatóak a friss hóval fedett területeken a viharos szél miatt.

A meteorológiai riasztást követően 40 perccel a katasztrófavédelmi ügyeleti szolgálathoz folyamatosan érkeztek a lakossági bejelentések. A legtöbb problémát a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék, valamint a vihar által károsodott, kidőlt fák okozták. A tömeges jelzések során egyéb káresetekről, tűzesetről, közlekedési balesetről is érkezett jelzés, ami tovább bonyolította az ügyeletesek munkáját. A feltételezés szerint több településen 12 órát meghaladó áramkimaradásra is fel kellett készülni.

A gyakorlat során 120 eseményről, káresetről érkezett bejelentés, ezeket kellett a főügyeletnek és a győri, mosonmagyaróvári, soproni és a kapuvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságok ügyeleteinek rangsorolni, kezelni, a megfelelő szereket riasztani. A résztvevők az események regisztrálását, az adatlapok feldolgozását, a társszervek és önkéntes tűzoltó egyesületek igénybevételét és a riasztások kiadását gyakorolták.

A tűzoltó-parancsnokságok ügyeleteseinek munkáját minden helyszínen a tűzoltóparancsnok vagy a tűzoltósági felügyelő, a megyei ügyeletesek munkavégzését a megyei főügyeleti osztályvezető ellenőrizte. A tömeges gyakorlatot Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató megfeleltre értékelte.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 28. 16:00, csütörtök | Helyi

Irodalmi, művészeti, gasztronómiai fesztivál Agyagosszergényben

Szeptember végén

2023. Szeptember 28. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A Szuperinfó Csorna-Kapuvár legfrissebb lapszámából

2023. Szeptember 28. 09:00, csütörtök | Helyi

A jánossomorjai Dr. Oetker aktuális állásajánlata

Jelentkezzen!

2023. Szeptember 27. 16:00, szerda | Helyi

Szombaton is várják Rábatamásiban a dolgos kezeket

Társadalmi munkában épül a járda.