Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Március 20. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI | Kép: lifenews

Moszkva nem nyugszik bele a Texasban elhunyt orosz kisfiú örökbefogadóinak büntetlenségébe

Moszkva nem nyugszik bele a Texasban elhunyt orosz kisfiú örökbefogadóinak büntetlenségébe

Moszkva nem nyugszik bele abba, hogy a helyi ügyészség nem indított büntetőeljárást egy Texasban január végén elhunyt orosz kisfiú örökbe fogadó szülei ellen - derült ki az orosz külügyminisztérium emberjogi megbízottjának keddi nyilatkozatából.

A hároméves Makszim Kuzmin halálának híre február második felében jutott el Oroszországba. Az eset hatalmas felháborodást keltett, minthogy Pavel Asztahov orosz gyermekjogi biztos arról számolt be, hogy a gyermeket nevelőanyja verte halálra, ráadásul huzamos ideig skizofrénia kezelését szolgáló, felnőtteknek való szereket adott neki.
A texasi ügyészség azonban nem emelt vádat sem a veréssel gyanúsított amerikai asszony, sem férje ellen. A vizsgálat az állapította meg, hogy nem erőszak okozta Makszim Kuzmin halálát. A rendőrség szerint azonban szülői kötelezettség elhanyagolása miatt felelősségre kellett volna vonni az örökbefogadó házaspárt.
Makszimra nevelőanyja talált rá a ház udvarán, eszméletlen állapotban. A kisfiú a kórházban halt bele súlyos belső sérüléseibe.
Az amerikai hatóságok vizsgálata szerint az örökbe fogadott kisfiú halála szerencsétlenség volt. A feltételezések szerint a csúszdáról eshetett le, amíg nevelőanyja távol volt. A gyógyszereket pedig orvos írta föl a gyermeknek.
Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberjogi megbízottja azzal vádolta az Egyesült Államok rendőrségét, ügyészségét és bíróságait, hogy elnézőek az amerikai örökbefogadó szülőkkel, akiknek a hibájából adoptált orosz gyermekek halnak meg.
Amerikai adatok szerint eddig összesen 19 örökbe fogadott orosz gyermek halt meg az USA-ban, néhányuk az örökbe fogadó szülők keze által.
Dolgov kedden követelte, hogy az orosz konzulok betekinthessenek a Makszim Kuzmin halálának körülményeivel kapcsolatos vizsgálati anyagokba, és meggyőződhessenek a kisfiú öccsének életkörülményeiről. Kirill Kuzmin továbbra is a Shatto családdal él az amerikai Texas államban, de őt az orosz hatóságok vissza akarják juttatni hazájába.
Az elmúlt hetekben kiderült, hogy az orosz testvérpár örökbe adásakor a Pszkovi területen valószínűleg visszaélések történtek. A központi nyomozó hivatal bűnügyi eljárást indított.
Makszim Kuzmin halálának híre tovább terhelte az amúgy is feszült orosz-amerikai kapcsolatokat. Az orosz parlament alsóháza tavaly decemberben törvényben tiltotta meg, hogy amerikai állampolgárok orosz gyermekeket fogadhassanak örökbe. A lépés válasz volt az úgynevezett Magnyitszkij-záradékra, az amerikai törvényhozás által szintén tavaly év végén elfogadott, orosz tisztviselőket büntető jogszabályra.

Címkék: Oroszország-USA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik