Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Június 05. 06:00, csütörtök | Belföld

Munkába járási költségtérítés és cafeteria – hogyan jogos?

Munkába járási költségtérítés és cafeteria – hogyan jogos?

Szabályosan járt-e el az a munkáltató, aki visszavonta a munkába járás költségtérítését, mondván, hogy az cafeteria? A jogász szerint nem és nem keverendő a két dolog! Íme a konkrét kérdés és válasz!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Szeretném a segítségüket kérni. Közalkalmazotti jogviszonyban állok.
Munkáltatómmal belépéskor megegyeztünk, hogy a munkába járásom költségtérítését 86%-ban fizetni fogják.(Érden lakok vonattal járok eddig kifizették Érd alsótól-Közigazgatási határig a vonatbérletemet valamint közigazgatási határtól a Budapest Bérletet).
A Budapest Bérlet kifizetését most visszavonták tőlem, mondván hogy az cafetériának számít.
A kérdésem az lenne, hogy szabályosan jártak el?
Illetve azt szeretném megtudni, hogy kötelezhetnek-e rá hogy a vonatbérletet a közigazgatási határig vegyem meg,vagy megvehetem a vonatbérletet Budapest-Déli pályaudvartól-Érd alsóig?
Meddig köteles kifizetni a munkáltató a vonatbérletet?
Az erre vonatkozó jogszabályt többször elolvastam, de nem egyértelmű számomra.

Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel.

2014. 05. 18.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Álláspontunk szerint a munkáltató nem járt el helyesen, mivel a munkába járás költségeinek legalább 86%-os mértékét meg kell térítenie, s a kétszeres térítést pedig úgy kerülheti el, ha a vonatbérletet téríti a közigazgatási határig, valamint a budapesti közforgalmú közlekedési eszköz bérletét a főváros területén belül, mivel a munkahelyig is el kell jutni. Ha a vonatbérletet Budapest Déli pályaudvarig vásárolja meg, akkor a kedvezményt kiterjeszti a közigazgatási határon belülre is, s ha a bérletet is kapná, akkor az kétszeres térítés lenne, ha viszonyt bérletet nem kap, akkor a pályaudvartól a munkahelyig térítés nélkül marad. A munkába járás költségeinek térítése nem keverendő össze a munkabért kiegészítő bizonyos szociális juttatásokkal, amely a cafeteriát jelenti, s a munkáltató döntése szerint adható.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.