Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2014. November 28. 06:00, péntek | Belföld

Munkahelyi baleset, felmondás, elmaradt táppénz és iratok – Mi a teendő?

Munkahelyi baleset, felmondás, elmaradt táppénz és iratok – Mi a teendő?

Egy munkahelyi baleset után megszűnt közös megegyezéssel kérdezőnk munkaviszonya, a cég azonban nem számolt le ügyében, így a táppénze is elmaradt. Mit tehet? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Egy cégnél dolgoztam, mint kiszállító. 2014.07.30-án munkahelyi balesetem volt, melynek következtében alhasi húzódásom lett. 8.25-én, közös megegyezéssel felmondtam, de azóta sem a táppénzemet, sem a kilépő papírokat nem kaptam meg. Arra hivatkoznak, hogy késve küldték meg a munkahelyi vezetőim a baleseti jegyzőkönyvet, és csak most egy hete telefonom egyeztetünk a balesetről. Ígéretet kaptam hogy ezen a héten utalnak táppénz előleget, de nem lett ebből se semmi, csak újabb ígéret, hogy majd a jövő héten megkapom. Ez az ügymenet rendben van?
2014. 09. 12.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A rövid válaszom: nincs rendben. Bővebben: A 07.30-i balesetét követően Ön keresőképtelen. Ha ebben az évben ez még nem fordult elő Önnel, akkor a keresőképtelenség első 15 napjára a munkáltató fizet Önnek (betegszabadság), a 16. naptól kezdődően pedig a Magyar Államtól kap táppénzt. Ha a keresőképtelensége ideje alatt a munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnt (ami nem felmondás), akkor a 2012. évi I. törvény (Munka Törvénykönyve/Mt.) 80. §- ának (2) bekezdése szerint „legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.” A leírása szerint a volt munkáltatója ezt a szabályt megsértette. Az igazolásokat akkor is ki kell adni, ha a betegszabadságra járó díj vagy a táppénz kifizetése bármilyen okból csúszik, mert az igazolások nélkül sem másik munkaviszonyt nem tud létesíteni, sem a munkanélküli ellátás rendszerébe nem tud bejelentkezni. Javasolom, hogy az eddigi telefonálások helyett tértivevényes, ajánlott levélben szólítsa fel a volt munkáltatóját, hogy késedelem nélkül az Önt illető összes igazolást küldje meg a lakcímére, és jelentse be, hogy az összes olyan kárát, amely amiatt érte – a felszólító levél megírásáig - és érni fogja (a levél feladását követően), hogy nem kapta meg az igazolásokat, rájuk fogja hárítani. Ha ilyen károk érik – nem tud másik munkahelyen elhelyezkedni, vagy nem kap álláskeresési járadékot – hasznos gyűjteni azokat az iratokat, hogy ezen igazolások miatt hiúsult meg a foglalkoztatása máshol, vagy hogy csak regisztrálták munkanélküliként, de nem kap ellátást, vagy nem is regisztrálták. Ha a felszólítása eredménytelen maradna, a munkahelye székhelye – vagy a tényleges munkavégzés helye szerint illetékes Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordulhat a 3 éves munkajogi elévülési időn belül.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Volein István
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 09:03, péntek | Belföld

A kórházban támadt rá válófélben lévő feleségére egy férfi, letartóztatták

A bíróság elrendelte a letartóztatását egy férfinak, aki a székesfehérvári kórházban rátámadt válófélben lévő feleségére - tájékoztatta a Fejér Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

2022. Augusztus 12. 07:54, péntek | Belföld

Balesetet szenvedett egy siklóernyős a Hármashatárhegyi repülőtér közelében

Siklóernyősöket sodort el a szél a Hármashatárhegyi repülőtér közelében csütörtökön kora este - közölte D. Tóth Norbert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére.

2022. Augusztus 12. 05:00, péntek | Belföld

A hétvégén is csak szórványosan várható csapadék

A hétvégén is csak szórványosan várható csapadék - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2022. Augusztus 11. 18:00, csütörtök | Belföld

Nagy értékű hamisított ruhára bukkant Nyíregyházán a NAV

Több mint 126 millió forintot érő hamis ruhára bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy nyíregyházi raktárban - közölte a hatóság sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.