Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. November 28. 06:00, péntek | Belföld

Munkahelyi baleset, felmondás, elmaradt táppénz és iratok – Mi a teendő?

Munkahelyi baleset, felmondás, elmaradt táppénz és iratok – Mi a teendő?

Egy munkahelyi baleset után megszűnt közös megegyezéssel kérdezőnk munkaviszonya, a cég azonban nem számolt le ügyében, így a táppénze is elmaradt. Mit tehet? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Egy cégnél dolgoztam, mint kiszállító. 2014.07.30-án munkahelyi balesetem volt, melynek következtében alhasi húzódásom lett. 8.25-én, közös megegyezéssel felmondtam, de azóta sem a táppénzemet, sem a kilépő papírokat nem kaptam meg. Arra hivatkoznak, hogy késve küldték meg a munkahelyi vezetőim a baleseti jegyzőkönyvet, és csak most egy hete telefonom egyeztetünk a balesetről. Ígéretet kaptam hogy ezen a héten utalnak táppénz előleget, de nem lett ebből se semmi, csak újabb ígéret, hogy majd a jövő héten megkapom. Ez az ügymenet rendben van?
2014. 09. 12.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A rövid válaszom: nincs rendben. Bővebben: A 07.30-i balesetét követően Ön keresőképtelen. Ha ebben az évben ez még nem fordult elő Önnel, akkor a keresőképtelenség első 15 napjára a munkáltató fizet Önnek (betegszabadság), a 16. naptól kezdődően pedig a Magyar Államtól kap táppénzt. Ha a keresőképtelensége ideje alatt a munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnt (ami nem felmondás), akkor a 2012. évi I. törvény (Munka Törvénykönyve/Mt.) 80. §- ának (2) bekezdése szerint „legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.” A leírása szerint a volt munkáltatója ezt a szabályt megsértette. Az igazolásokat akkor is ki kell adni, ha a betegszabadságra járó díj vagy a táppénz kifizetése bármilyen okból csúszik, mert az igazolások nélkül sem másik munkaviszonyt nem tud létesíteni, sem a munkanélküli ellátás rendszerébe nem tud bejelentkezni. Javasolom, hogy az eddigi telefonálások helyett tértivevényes, ajánlott levélben szólítsa fel a volt munkáltatóját, hogy késedelem nélkül az Önt illető összes igazolást küldje meg a lakcímére, és jelentse be, hogy az összes olyan kárát, amely amiatt érte – a felszólító levél megírásáig - és érni fogja (a levél feladását követően), hogy nem kapta meg az igazolásokat, rájuk fogja hárítani. Ha ilyen károk érik – nem tud másik munkahelyen elhelyezkedni, vagy nem kap álláskeresési járadékot – hasznos gyűjteni azokat az iratokat, hogy ezen igazolások miatt hiúsult meg a foglalkoztatása máshol, vagy hogy csak regisztrálták munkanélküliként, de nem kap ellátást, vagy nem is regisztrálták. Ha a felszólítása eredménytelen maradna, a munkahelye székhelye – vagy a tényleges munkavégzés helye szerint illetékes Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordulhat a 3 éves munkajogi elévülési időn belül.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Volein István
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.