Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Május 10. 10:22, csütörtök | Helyi sport
Forrás: Hajósi Miklós

Murvára hangolva

Murvára hangolva

Riport Ozsváth Péter és Farnadi Ágnes autóversenyzőkkel a Bükfürdő Rallye előtt.

- Az Evo-val murván mentetek-e már és ha igen hol milyen eredménnyel?

- Természetesen igen, hiszen évek óta versenyzünk az ORB-ben. Mivel nem egy ilyen futamon vagyunk túl, több eredményünk is van, egészen a rossztól a jóig, de bevalljuk őszintén, hiába hazai futam szinte a bükfürdői, soha nem kedvezett nekünk. Reméljük most ez másként lesz.

- Milyen futóművet raktatok a kocsi alá a Bükfürdői versenyre?

- Murva futóművet. Mindenki tudja, hogy N-es autó lévén itt a motorok elméletben ugyanolyan teljesítménnyel bírnak, ezért igazából a futómű beállításain és a gumin múlik, hogy mit tudsz még kihozni a kocsiból. Ott leszünk a hivatalos teszten, és igyekszünk a lehető legjobb beállításokat megtalálni.

- Mennyivel kíván más navigátori tudást egy murva verseny az aszfaltéhoz képest?

- Általában aszfalttal kezdjük az évet, és utána megyünk murván. Bár ez idén másként alakul, alapesetben mérlegelni kell, hogy az aszfalt után itt mások a féktávok, és a pálya jellemzői. Ha a pilóta erről megfeledkezne, érdemes rá emlékeztetni. Ha leesik az eső - amire itt mindig nagy az esély Bükfürdőn- nagyon sok sarat szed össze a kocsi, ami rengeteg plusz súly, így minden gyors végét sárkaparás követi. Ezen felül jobban sérülnek a kocsik, így az átlagnál több „javító készlet” van a kocsiban.

- Szerettek-e murván versenyezni?

- Nagyon, bár nekünk a veszprémi pálya jobban tetszik. Sajnos a kocsit sokkal jobban megviseli, mint az aszfalt, de összességében mondhatjuk, hogy mindketten jobban szeretjük.

- Hányadik hellyel ennétek elégedettek abszolútban és kategóriában?

- A lehető legjobb helyekkel, de már csak babonából sem szeretnénk konkrét számokat mondani.

- A finom apró szemcsés murvás csapatós pályákat szeretitek vagy a rögösebb sziklakerülgetős, ugratókkal teli Veszprémit esetleg?

- Egyértelműen Veszprém mellett vagyunk. Nem csak azért, mert abszolút hazai pálya, hanem mert sokkal bevállalósabb is. Bár nagy a defekt veszély, de ez a játék lényege: a lehető leggyorsabban bevinni az autót a célba az akadályok és nehézségek leküzdésével. Ezen felül a veszprémi pályák izgalmasabbak is, bár a legjobb gyorsaságikat már pár éve nem kapja meg a rally.

Hajósi Miklós

Címkék: bükfürdő, rallye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.