Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Augusztus 25. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Mustgázmérgezés, avagy a szüret veszélyei

Mustgázmérgezés, avagy a szüret veszélyei

Legyenek nagyon körültekintőek!

A hetekig tartó meleg időnek köszönhetően a szokásosnál kicsit korábban érett be a szőlő. Mivel megyénkben a soproni borvidéken már meg is kezdték egyes korai szőlőfajták szüretelését a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a szőlősgazdák, szüretelők figyelmét arra, hogy a szőlő és a must feldolgozása során legyenek nagyon körültekintőek.

Az év ezen időszakára jellemző veszélyforrás a mustgázmérgezés. Gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több, nem egyszer halálos baleset következik be országszerte.

A szüretet követően megkezdődik a szőlő feldolgozása, amely veszélyeket rejt magában, ugyanis a borkészítés egyik fontos mozzanata a must feldolgozása. A must erjedése során mustgáz szabadul fel (100 liter 18 fokos mustból 9 kilogramm szén-dioxid gáz), amely színtelen, szagtalan és a levegőnél nehezebb, ezért a levegőt kiszorítja a föld közelében. Ez gondos körültekintés hiányában akár halálos balesetek forrása is lehet. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot szédülést, hányingert, illetve mentális zavart okozhat. Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert még ha fizikailag képes volna is a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában.

A bajba kerültek mentését is körültekintően kell végrehajtani, a mustgázmérgezést szenvedett embereket csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni. A másik segítségére siető ember ugyanis az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is a mustgáz áldozatává válhat.

A mustgáz okozta szerencsétlenségek leginkább a szakértelem hiányára, valamint az emberi figyelmetlenségre vezethetők vissza.

A tragédiák nagyon könnyen megelőzhetők a pincék megfelelő szellőztetésével, a hordók nagy térben való elhelyezésével és gázérzékelő riasztóberendezés használatával. Egy régen is bevált egyszerű módszerrel is megállapítható a gáz jelenléte: a pincébe derékmagasságban tartott és botra erősített gyertyával tanácsos lemenni. Ha a gyertya lángja kialszik, az egyértelmű jele annak, hogy nincs elegendő oxigén a helyiségben, azonnal el kell hagyni a pincét, mert tovább ott tartózkodni életveszélyes.

Magyarországon évente mintegy 50 alkalommal riasztják ilyen esetekhez a tűzoltókat. A riasztások jelentős részénél azonban már nem tudnak segíteni, mert nagyon gyorsan bekövetkezik a mérgezés, az eszméletvesztés és beáll a halál.
Előzzük meg az ilyen baleseteket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!