Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Július 21. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Nagy Andor: tíz év kell Magyarország versenyképességének helyreállításához

Nagy Andor: tíz év kell Magyarország versenyképességének helyreállításához

Tíz év kell Magyarország versenyképességének helyreállításához - mondta Nagy Andor KDNP-s képviselő, az Országgyűlés magyar-német baráti tagozatának elnöke pénteken a berlini magyar nagykövetség konferenciáján.

A német munkaerőpiac liberalizációja - egy év után című konferencián Nagy Andor elmondta: a 2010-es választáson szerzett kétharmados többség "az utolsó esély ennek a politikai nemzedéknek, hogy talpra állítsa az országot". Hozzátette: a versenyképesség helyreállításához tíz év biztosan kell; a kormány elkezdte a munkát, de "sok hibát is vétett", mindenekelőtt a külföldi partnerek és média tájékoztatását illetően. A politikus szerint a választáson nem azért szereztek kétharmados többséget, mert "annyira jók voltak", hanem azért, mert az ország "torkig volt" a nyolc év szocialista kormányzással.
A kormányváltás időszakában Magyarország "a csőd szélén állt, majdnem úgy, mint Görögország", ugyanakkor az állampolgároktól már nem lehetett több áldozatokat kérni, ezért unortodox intézkedéseket kellett hozni - mondta a politikus.
A multinacionális vállalatokat és a bankokat tehermegosztásra kérték fel, ami üzleti érdekeket sértett, éppen úgy, mint a devizahitelekre vonatkozó szabályozás. Mindez heves bírálatokat váltott ki külföldön, és a kormány "elvesztette a médiacsatát", mert nem tájékoztatta időben a külföldi befektetőket és médiát - fejtette ki Nagy Andor. A kormány új gazdasági modelljét bemutatva hangsúlyozta: a stabilitás kiemelt fontosságú, ezért a kormány mindenekelőtt a munkavállalók döntő többségét foglalkoztató és a hazai össztermék (GDP) 54 százalékát előállító kis- és középvállalati szektort kívánja erősíteni. A "multinacionális cégek is nagyon fontosak, de a kormánynak a kis és közepes cégekre kell koncentrálnia, mert ők jelentik a jövőt" és a stabilitást - emelte ki Nagy Andor a mintegy 80 fős, többnyire német hallgatóság - köztük politikusok és gazdasági érdekképviseletek tisztségviselői - előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.