Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2023. Május 18. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Nagy Márton: az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózás elősegíti, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkenjen az inflá

Nagy Márton: az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózás elősegíti, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkenjen az inflá

A nemzetközi példák azt mutatják, hogy az online árfigyelő rendszer - ahogy a kötelező akciózás is - hozzájárul a kiskereskedelmi szektorban a piaci verseny fokozásához, összességében pedig elősegíti, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkentsék az inflációt Magyarországon - mondta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Index.hu portálnak.

Hozzátette: folyamatosan csökkentik a szankciós inflációt, több intézkedést is bevezettek már ennek érdekében. Június 1-től elindul a kötelező akciózás, így minden héten a vásárlók rendelkezésére áll majd egy 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltban, amit a korábbiakhoz képest olcsóbban vásárolhatnak meg. Július 1-től pedig elindul az online árfigyelő rendszer, amely több mint 60 termékkörre vonatkozóan napi szinten és üzletenként teszi elérhetővé mindenki számára a legkedvezőbb árakat.

Az index cikkében azt írta, hogy július 1-jén startol a kormány online árfigyelő adatbázisa, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal működtet majd; az előző üzleti évet több mint 100 milliárd forint nettó árbevétellel záró kereskedőknek naponta kell majd feltölteniük több mint hatvan féle élelmiszer árát. A cikk szerint ez azt jelenti, nyárra élesedik a kormány árcsökkentő csodafegyvere.

A hírportál felidézte: március 23-án jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), hogy a kormány támogatja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, Rigó Csaba Balázs versenypártolási és az inflációt csökkentő javaslatát, így nemzetközi példák alapján online árfigyelő adatbázist hoznak létre. A mielőbbi megvalósítás érdekében a GFM és a GVH közös munkacsoportot hozott létre, amelyhez áprilisban az Igazságügyi Minisztérium is csatlakozott.

Az Index információi szerint a munkacsoport szakmai egyeztetéseibe bevonták az agrártárcát, a statisztikai hivatalt és a kereskedőket tömörítő érdekszövetségeket is.

A cikk szerint a kormány azt várja a július 1-jén induló online árfigyelő rendszertől, hogy a lakosság, a vásárlók számára elérhetővé válik egy olyan adatbázis, amely lehetővé teszi számukra a fogyasztói árak átlátható összehasonlítását.

A kisebb boltok, üzletek önkéntesen csatlakozhatnak a rendszerhez. Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára a portálnak elmondta: ösztönzik a tagvállalatokat, hogy csatlakozzanak az online árfigyelő rendszerhez. Jelezte: vannak olyan magyar kereskedelmi vállalkozások, amelyek folyamatosan szolid árréspolitikával dolgoztak annak érdekében, hogy mindig a lehető legkedvezőbb árat alakítsák ki. Az is cél, hogy ne csak a nagy áruházláncok adatai szerepeljenek az adatbázisban - mondta.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke az Index megkeresésére azt mondta: a tetőzés után már harmadik hónapja mérséklődik az élelmiszer-drágulás üteme, de a csökkenés mértéke még nem elegendő. A mostaninál is intenzívebb versenyre és nagyobb árcsökkentésekre van szükség. Az online árfigyelő rendszer egy újabb lehetőség a versenyre, a fejlesztéséhez szükséges erőforrások rendelkezésre állnak - mutatott rá a GVH elnöke.

Címkék: infláció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.