Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Március 21. 07:39, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Nagy Márton: vissza kell térni a korábbi konvergencia pályára

Nagy Márton: vissza kell térni a korábbi konvergencia pályára

Vissza kell térni a korábbi konvergencia pályára, és helyre kell állítani a pénzügyi stabilitást, a költségvetés egyensúlyát - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten, az Exim Awards díjátadó gálán.

Az idei évben 3 százalék körüli gazdasági növekedés várható, amely jövőre 4 százalékra emelkedhet, míg a költségvetési hiány 2026-ra 3 százalék alá eshet a tavalyi 6,5 százalékról. 2026-ra a magyar gazdaság ismét elérheti az utolsó békeév teljesítményét, 4 százalékos növekedéssel, 3 százalék alatti hiánnyal és inflációval, pozitív fizetési mérleggel és remélhetőleg alacsony jegybanki kamattal - hangsúlyozta.

A 2024-es növekedési kilátásokról azt mondta, hogy a belgazdaság - élelmiszer, építőipar, kereskedelem, logisztika - "teljesítménye rendben lesz", a nagy kérdés az export, amely a német és az európai gazdasági kilátásoktól, valamint az elektromos autózás jövőjétől függ, ami "korántsem olyan biztos, mint fél évvel ezelőtt".

Az Eximbankra kitérve elmondta, hogy a pénzintézet is szerepet kap a rendszerváltás óta eltel időszak legnagyobb állami ügyletében, a repülőtér visszavásárlásában.

Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy tavaly több rekordot is megdöntött a pénzintézet. A mérlegfőösszeg 70 százalékkal nőtt és a refinanszírozási aktivitás új csúcsot ért el.

Kifejtette: minden idők legnagyobb állami hitelprogramja, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 1000 milliárd forintos keretét 2023 végére kimerítették és ebből 750 milliárd forintot már kihelyeztek, ezzel az Eximbank hozzájárult a recesszió tompításához.

A kedvezményes hitelprogram révén összesen mintegy 3000 cég jutott forráshoz, a célcsoportnak számító közepes és nagyvállalati szegmensben a vállalatok 15 százalékát érték el beruházási és forgóeszközhitellel, valamint lízingfinanszírozással.

A tavalyi év a refinanszírozásról szólt, míg az idei működés fókuszába a kifektetések kerülnek, a nemzeti bajnokok regionális vagy globális piacra történő befektetéseinek támogatása - mondta, hozzátéve, hogy az Eximbank a 2023-ban két nemzetközi kötvénykibocsátása során bevont forrás még fel nem használt részéből is támogatja ezeket a cégeket.

Kisgergely Kornél az Eximbank létrehozásának 30. évfordulója kapcsán kiemelte: az elmúlt három évtizedben több mint tízezer ügyletet finanszíroztak, a partnervállalatok több mint 159 országba jutottak el termékeikkel.

Minden 1 milliárd forint beruházási hitel vállalati oldalon 7-8 milliárd forintos befektetéssel párosult - hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy a pénzintézet tavaly év végén elindította az EXIM Határtalan Kultúra Programot, amely fiatal művészek számára teremt lehetőséget a nemzetközi színtéren való érvényesülésben az Art is Business Egyesület által meghirdetett két ösztöndíjpályázatán keresztül.

A gálán a szervezők kilenc díjat adtak át az EXIM Magyarország hitel- és lízingkonstrukcióinak refinanszírozásában kiemelkedő pénzintézeteknek.

A legeredményesebb refinanszírozási partner és az év kkv-finanszírozója díjat az OTP Bank Nyrt. nevében Wolf László, a bank vezérigazgató-helyettese vette át.

Az MBH Bank Nyrt. az év bankja mellett az Eximbank legeredményesebb zöld refinanszírozási partnere díját is elnyerte.

Az év lízingcége a Merkantil Bank Zrt. lett, a legdinamikusabban növekvő refinanszírozási partner díjat a Gránit Bank Zrt. kapta.

A legaktívabb lízingcég tavaly az Euroleasing Zrt., az év treasury partnere az Erste Bank Hungary Zrt volt.

Az Eximbank korábbi vezetőjéről elnevezett Urbán Zoltán-díjat Csabai Péternek, a Raiffeisen Bank Zrt. szakemberének ítélték oda.

Címkék: gazdaság, nagy márton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.

2024. Július 20. 07:16, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a patrióták nagy előretörést értek el

2024. Július 20. 07:15, szombat | Belföld

KSH: a benzin 7, a dízel 2 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 616 forint volt, ami 7 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértéknél.