Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2023. Március 15. 10:45, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/ORF

Nagy területen lángol a nádas a Fertő-tó mellett az országhatár közelében

Nagy területen lángol a nádas a Fertő-tó mellett az országhatár közelében

A hírek szerint a tűz Ausztriából terjedt át.

Több hektáros területen ég a nádas Győr-Moson-Sopron vármegyében, Sopron és Fertőrákos térségében, az országhatár közelében. A tűzhöz nagy erőkkel érkeztek ki a soproni, a csornai, a kapuvári, a sopronkövesdi, a sárvári, a szombathelyi, a győri és a lébényi hivatásos tűzoltók mellett a fertőrákosi, a nagylózsi, a hegykői, a sopronhorpácsi, az osli, a völcseji, a nagycenki és a peresztegi önkéntes tűzoltók. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, vízsugarakkal és kéziszerszámokkal, több oldalról avatkoznak be, valamint a még nem lángoló területet locsolják át. Az egységek, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, a terület egyik oldalán a még nem égő területet védik, a tűz által érintett területen pedig támadó és védő vízsugarakkal dolgoznak. A tűzoltók munkáját az erős szél is nehezíti.

Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) tudósítása szerint a tűz osztrák oldalon keletkezett. Az orf.at ezt írta:

Szerda éjjel újabb jelentős nádtűz volt Mörbisch am See-ben (Eisenstadt-környék). A tűzoszlop éjszaka látható volt Burgenland északi részének nagy részén. A tűz oka egyelőre ismeretlen.

A tűz nem sokkal 23 óra előtt az önkormányzat volt szennyvíztisztító telepének és jelenlegi hulladékgyűjtő helyének közelében ütött ki, és az erős szél miatt a gyűjtőhelyre való átterjedéssel fenyegetett. „Ezután azonnal lezártuk ezt az oldalt, és végül meg tudtuk akadályozni a lángok továbbterjedését. A nádtűz ezután átterjedt a nádsávra, és már nem volt elérhető számunkra” – mondta Christian Jäger, a Mörbisch am See önkéntes tűzoltóság műveleti vezetője. Mintegy 40 tűzoltó volt szolgálatban. A segítőknek sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz átterjedjen egy tengeri kunyhóra is.

A tűz átterjedt Magyarországra
A tűz ezután az erős szél hatására Magyarország felé is átterjedt, és a tűzoltóság tájékoztatása szerint hajnali 4 óra körül főként magyar területen terjedt tovább.

Fotó: ORF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 29. 16:00, szerda | Helyi

Rákosi vipera telepítés a nemzeti parkban

Rákosi Vipera Védelmi Program

2024. Május 29. 13:47, szerda | Helyi

Rábaközi iskolák figyelem, pályázati lehetőség!

150 tablet kiosztásával és edukációs tartalmakkal támogatja az iskolákat a „Köszi, SIÓ!” program.

2024. Május 29. 09:00, szerda | Helyi

390 ezer forintba került a gyorshajtás

148 km/óra lakott területen belül

2024. Május 28. 16:21, kedd | Helyi

Idén is kinyíltak a szertárkapuk gyermeknapon

Gyereknap a tűzoltóságokon.