Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Szeptember 25. 10:51, szombat | Belföld
Forrás: mti/Fotó: OVF

Nagyon alacsony a Duna vízállása, pótolni kell a vizet

Nagyon alacsony a Duna vízállása, pótolni kell a vizet

Újra nagyon alacsony a Duna vízállása, el kell indítani a szivattyús vízpótlást a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.

Azt írták, hogy az alacsony és - a száraz időjárás miatt - tovább apadó dunai vízszint miatt a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szombattól megkezdi a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág szivattyús vízpótlását. Erre az élővilág védelme, valamint az öntözési és egyéb igények miatt van szükség.

Amint jelentősebb mennyiségű csapadék érkezik, és a Vigadó téri vízmércén újra 200 centiméternél magasabb vízállás mérhető, ismét biztosított lesz majd a gravitációs vízpótlás a Kvassay-zsilipen keresztül - tették hozzá.

Közölték azt is, szeptemberben csapadékszegény időjárás jellemezte a dunai vízgyűjtőket, amelyekre ebben a hónapban mindössze a sokéves átlag 35 százaléka hullott. Az előrejelzések szerint a következő tíz napban sem várható eső.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint emiatt további vízszintcsökkenésre lehet számítani: a jövő hét elejére a Duna vízállása a fővárosban várhatóan mindössze 150 centiméter körül alakul - hívták fel a figyelmet.

Mint írták, a Dunán az eddigi legkisebb vízállást 2018. október 25-én mérték: 33 centimétert. Abban az évben a július 1.- november 30. közötti időszakban 145 napon át volt 200 centiméter alatti vízállás a Vigadó téri vízmércén.

Címkék: alacsony, duna, vízállás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.